Olutrallia Tallinnan satamassa 21 vuotta sitten tammikuussa vuonna 1999. LEHTIKUVA / TOR WENNSTRÖM

Ravintolat huolissaan oluen tuonnista

Alan kotimaisten toimijoiden teettämän kyselyn mukaan alkoholin matkustajatuonti Virosta on kasvanut.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry kertoo tuoreessa tiedotteessaan arviosta, jonka mukaan suomalaisten tuoneen Virosta viime vuonna yhteensä 37 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Määrä olisi MaRAn mukaan neljänneksen edellisvuotta enemmän.

Arvio perustuu Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n toteuttamaan kyselyyn. TAK haastatteli Viron ja Suomen välisillä laivoilla viime vuonna tammi–joulukuussa yhteensä 1927 suomalaista matkustajaa.

Tutkimuksen tilaajia ovat MaRan lisäksi Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry PTY ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

Mara on jo pitkään varoitellut Viron matkustajatuonnin vaaroista. Viime vuonna MaRan pääekonomisti Ari Peltoniemi vaati, että hallituksen tulee pidättäytyä hallitusohjelmassa mainitun alkoholijuomaveron korotuksesta.

– Ravintoloiden anniskelumyynnistä yli puolet on olutta, joten matkustajatuonnin kasvu iskee pahasti ravintoloihin, Peltoniemi varoitti tiedotteessa joulukuussa.

Nyt julkaistussa tuoreessa arviossa TAKin toimitusjohtaja Pasi Nurkka arvelee, että tuonnin kasvu johtuu todennäköisesti Viron alkoholiveron laskusta.

Lähes joka kolmas kyselyyn vastanneista kertoi matkansa merkittäväksi syyksi Viron edullisemman hintatason, kun edellisenä vuonna näin vastasi MaRan mukaan vain alle joka viides.

Eniten tuotiin kyselyn perusteella olutta, lähes puolet koko arvioidusta litramäärästä. Sen sijaan väkevien alkoholijuomien ja viinien tuonti olisi kyselyn mukaan vähentynyt.

MaRAn mukaan yli sata litraa alkoholijuomia tuoneiden määrä kasvoi hieman. Heidän arvioidaan tuoneen noin kaksi viideosaa koko oletetusta tuontimäärästä. Kyselyssä vastaajien kerrotaan arvelleen, että keskimäärin viidesosa tuoduista juomista myydään eteenpäin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt