Professori Ylellä: Yhteiskuntasopimus on hyvin veitsen terällä

SAK:n hallitus kokoontui maanantaina aamulla päättämään kannastaan työmarkkinakeskusjärjestöjen sopimaan kilpailukykysopimukseen.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvotteleman yhteiskuntasopimuksen läpimeno on vaakalaudalla, arvioi Tampereen yliopiston sosiologian professori Harri Melin.

– Tilanne on hyvin haasteellinen kaikille toimijoille, sekä SAK:n hallitukselle että maan hallitukselle. Pitkään neuvoteltu yhteiskuntasopimus tai keskitetty yhteinen työmarkkinaymmärrys on hyvin veitsen terällä, Harri Melin totesi Ylen Ykkösaamussa.

SAK:n hallitus kokoontuu maanantaina aamulla päättämään kannastaan työmarkkinakeskusjärjestöjen sopimaan kilpailukykysopimukseen. Tilanne on vaikea, koska viisi SAK:n jäsenliittoa on kääntänyt selkänsä sopimukselle.

PAMin lisäksi sopimuksen ulkopuolella ovat AKT, Rakennusliitto, Elintarviketyöläisten Liitto SEL ja lentoemäntien ja stuerttien yhdistys SLSY.

– Yli 40 prosenttia SAK:n jäsenkunnasta näyttäisi tällä hetkellä olevan tämän ratkaisun ulkopuolella. Kun katsotaan niitä liittoja, jotka ovat jättäytyneet ratkaisun ulkopuolelle, niin PAMin irtaantuminen on erittäin haasteellista.

Melin korostaa PAMin edustavan vahvasti naisvaltaista, pienipalkkaista ja hyvin epävakaassa työmarkkina-asemassa olevaa työntekijäkuntaa.

– He ovat sanoneet päättäväisesti, että he odottavat hallitukselta vastaantuloa eivätkä pelkkää työntekijöiden periksiantoa.

– Kyllä tässä on kaikki kivet käännettävä. On löydettävä suurta viisautta sekä ay-liikkeeltä että hallitukselta.

Pääministeri Juha Sipilä vierailee SAK:n hallituksen luona ennen päätöksentekoa. SAK haluaa tarkennuksia muun muassa hallituksen lupauksiin lisäsäästöjen perumisesta ja ehdollisista veronkevennyksistä.

– Minusta tässä on aineksia sovulle. Mutta kyllä se edellyttää sitä, että hallitus tulee jollain tavalla palkansaajia vastaan.

– Itse näkisin niin, että kyse olisi ainakin osittain verohelpotuksista, joista on pitkin matkaa keskusteltu.

Kommentit