Juha Paavolan mukaan yliopistoon tulevien nuorten matematiikkaosaaminen on luokattoman huonoa. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Professori varoittaa: Huonoa koulutusta on seuraamassa katastrofi

Juha Paavola on huolissaan teknisille aloille valmistuvien osaamisen tasosta.

Aalto-yliopiston emeritusprofessori Juha Paavolan mukaan yliopistot ja tutkimuslaitokset eivät voi milloinkaan työllistää kaikkia vuosittain valmistuvia tohtoreita.

− Varsinkaan, kun suurin osa heistä ei osaamistasoltaan edusta tutkimuksen parhaimmistoa, Juha Paavola kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan.

Hän kertoo havainneensa professorin työssään Aalto-yliopistossa ”sen luokattoman alhaisen matematiikan osaamisen tason, mikä yliopistoon tulevilla nuorilla on”.

− Vieläpä yliopistotasolla teknillisen alan opiskelijoille opetetaan matematiikan varjolla vain mekaanista laskutehtävien ratkaisemista – sitä, mitä tietokoneet tavanomaisesti tekevät. Kun ajattelun ja ymmärtämisen kehittämisen merkitys on sivuutettu, muun muassa suuruusluokkien hahmottaminen vaikeutuu.

Juha Paavolan mielestä opetus- ja kulttuuriministeriö on määrällisiä tuloksia korostaessaan jättänyt laadun täysin vaille huomiota.

− Kukaan ei ole huolissaan – eivät opettajat eikä etenkään ministeriö – valmistuvien insinöörien ja kandidaattien osaamisen tasosta. On vain ajan kysymys, milloin matalatasoisen koulutuksen seuraukset näkyvät katastrofaalisten ongelmien kasvavina määrinä yhteiskunnassa, Paavola sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt