X
SULJE MAINOS
Petteri Orpo. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Petteri Orpo IS:lle: Sanna Marin unohti tämän keskeisen asian

Kokoomusjohtajan mukaan luottoluokittajan viesti vahvistaa, että hallitus on vaarallisella polulla.

Luottoluokittaja Fitch on varoittanut Suomen velkaantumisesta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoo tämän olevan osoitus siitä, että hänen puolueensa on ollut oikeassa hallituksen arvostelussaan.

– (Juha) Sipilän hallituksessa velkasuhde saatiin taitettua alle 60 prosentin. Nyt se on ensin Antti Rinteen, sitten koronan ja Sanna Marinin hallituksen myötä yli 70 prosenttia. Se on valtava muutos, Petteri Orpo sanoo Ilta-Sanomissa.

– Velkaantuminen on juuri sillä polulla, mistä olen puhunut kaksi vuotta. Jos velkaantumista ei saada kuriin ja jollei tehdä rakenteellisia uudistuksia ja kasvutoimia, homma lähtee käsistä. Jos Suomen luottoluokitus laskee, esimerkiksi kolmen prosenttiyksikön keskikorkojen nousu on melkein viisi miljardia tällä velkamäärällä. Millä se maksetaan? Lisävelalla?

Orpo sanoo esittäneensä ”ihan vakavissaan”  Ruotsin mallin kaltaista velka-ankkuria. Hän arvioi velkasuhteen saamisen jälleen alle 60 prosenttiin vievän kaksi tai kolme vaalikautta.

– Se oli vastine sille, että pääministeri Marin puhuu siitä, että kehykset romutetaan ja ryhdytään ottamaan niiden ulkopuolelta vielä jotain muuta velkaa. Tein päinvastaisen esityksen, että entistä tiukemmin pitäisi julkisen talouden sääntöjä noudattaa.

– Määriteltäisiin kestävän velkaantumisen taso ja jos se ylittyy, hallituksen pitäisi raportoida siitä eduskunnalle ja kertoa, mihin toimiin se ryhtyy. Ruotsilla on myös ylijäämätavoite. Ruotsissa tehdään fiksua politiikkaa demareiden johdolla.

Orpon mukaan Marinilta on unohtunut ilmastoinvestointeja koskevasta avauksestaan yksi keskeinen asia.

– Kun pääministeri vertaa meitä Hollantiin, niin hän ottaa siitä vain sen yhden osan. Hollanti pystyy ottamaan velkaa, koska sillä on vahvempi talous, Orpo huomauttaa.

Myös vihreiden Maria Ohisalon puheet siitä, ettei kaikki velka ole samanarvoista, kuulostavat Orposta huonoilta. Ohisalo halusi kehysmenettelyn uudistamista.

– Tämä vain vahvistaa sen, että Suomen hallitus on muuttanut perinteistä linjaa ja tästä minä oppositiojohtajana olen huolissani, Petteri Orpo kuittaa.

LUE MYÖS:
Petteri Orpo IS:ssa: Suomi seisoo tumput suorana

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt