X
SULJE MAINOS
Vasemmalta, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Palkansaajajärjestöt elvytyspaketin hylkäämisestä: Joutuisimme ulkokehälle

Palkansaajakeskusjärjestöt sanovat, että EU:n elvytyspaketin kaataminen voisi johtaa vakaviin seurauksiin.

SAK:n, Akavan ja STTK:n mukaan paketin hylkäämisestä seuraisi todennäköisesti markkinamyllerrys, joka johtaisi työpaikkojen katoamiseen ja lamauttaisi tärkeintä vientialuettamme eli unionin sisämarkkinoita.

– Jo itse paketin syntyminen rauhoitti markkinoita ja on luonut toivoa koronan runtelemaan maanosaan, järjestöt huomauttavat, järjestöt toteavat kannanotossaan.

SAK:n, Akavan ja STTK:n mielestä elvytyspaketin käsittelyssä ei ole kyse pelkästään yhdestä paketista.

– Jos eduskunta torjuisi sen, ajautuisimme väistämättä EU:n ulkokehälle.

Järjestöt muistuttavat, että lähivuosina unionitasolla tehdään raskaan sarjan päätöksiä, jotka koskevat muun muassa ilmastoa, taloutta, kauppapolitiikkaa ja monia muita meille tärkeitä asioita, joiden edistämisessä tarvitaan laajaa yhteistyötä.

SAK:n, Akavan ja STTK:n mukaan on lisäksi muistettava, että unionin monivuotinen budjetti vuosille 2021–27 on kytketty elvytyspakettiin. Jos elvytyspaketti hylättäisiin, saattaisimme samalla epävarmuuden tilaan esimerkiksi EU:n rakennerahastot sekä koulutus- ja tutkimusohjelmat.

– EU:n elvytyspaketti on tulevaisuuteen katsova ja uutta kestävää kasvua luova. Se edistää voimakkaasti esimerkiksi digitalisaatiota, osaamista ja kiertotaloutta, joista syntyy uusia työpaikkoja sekä kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla. Se ei ole sisällöltään täydellinen, mutta ryhmässä tehtävät päätökset ovat aina sovitteluratkaisuja, järjestöt korostavat.

– EU on Suomelle laaja kokonaisuus, jonka avulla meillä on muun muassa vapaa liikkuvuus. EU on rauhanprojekti ja tärkeä äänemme globaaleissa kysymyksissä. Suomalaisten laaja enemmistö tukee jäsenyyttä ja eurooppalaista yhteistyötä SAK, Akava ja STTK painottavat todeten, ettei näitä arvoja pidä vaarantaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt