Silvio Berlusconi esiintyi torstaina Porta a Porta -ohjelmassa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Alberto Pizzoli

Palaako Silvio Berlusconi valtaan?

Kysymys ei ole ollenkaan naurettava, jos vastaajina ovat italialaiset.

Vielä vuosi sitten Italian toivottomuus näytti puskevan vaalivoittoon populistisen koomikko Giuseppe ”Beppe” Grillon johtaman Viiden tähden liikkeen. Euroopan kannalta se olisi ollut kauhistus – ei pelkästään sen takia, että liike on eurovastainen – vaan ennen kaikkea siksi, ettei puolueella ole mitään linjaa eikä oikeaa poliittista johtoa. Puolueen tavoitteena on ollut lähinnä toimia protestikanavana.

Pelkona oli Italian ajautuminen täydelliseen poliittiseen kyvyttömyyteen. Sitten tuli Silvio Berlusconi. Hän ilmoitti viime syyskuussa lähtevänsä jälleen tavoittelemaan pääministeriyttä, vaikka veropetostuomio estää häntä ottamasta vastaan julkista virkaa vuoteen 2019 saakka.

Muualla Euroopassa ajatukselle naureskeltiin. Italiassa ei niinkään. Berlusconilla on uskomaton kyky neuvotella koalitioita ja hallita julkisuuspeliä. Hän osaa vetäytyä politiikasta pompahtaakseen uudelleen esiin vieteriukon tavoin ja leikkiä tuoretta kasvoa oikea-aikaisesti.

Siinä missä Berlusconin naamaan oli vuonna 2011 kyllästytty, hän vaikuttaa nyt maltilliselta valtiomieheltä muiden populistien rinnalla. Vaikka hänellä on heikkoutensa, kaikki tietävät, mikä hän on miehiään.Tällä kertaa Berlusconi vieläpä esiintyy EU-myönteisenä ja haluaa pitää Italian euroalueessa.

Voiko Berlusconi nousta valtaan, mitä gallupit kertovat? Lue koko juttu Verkkouutiset PLUS-palvelusta ilmaiseksi kirjautumalla. Voit kirjautua vaikkapa Facebook-tunnuksillasi.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt