Seurakunnan kaksi pastoria otettiin kiinni ja vietiin putkaan. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Päivi Räsänen: Miksi poliisi hajotti jumalanpalveluksen?

Entisen sisäministerin mukaan tapahtuma kertoo koronatoimiin liittyvän ohjeistusten epäselvyydestä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kehottaa turvaamaan uskonnonvapauden myös poikkeusaikoina.

Hän nostaa esiin tapauksen, jossa poliisi hajotti 11. huhtikuuta Espoossa järjestetyn sunnuntaijumalanpalveluksen baptistiseurakunnan ulkotiloissa. Seurakunnan kaksi pastoria otettiin kiinni ja vietiin putkaan.

Seurakunta kokoontuu tavanomaisesti ravintolassa, joka oli ravintolasulun vuoksi suljettuna. Aiempina sunnuntaina ulkojumalanpalvelukset olivat sujuneet rauhallisesti ja häiriöttä. Nyt paikalla oli 36 jumalanpalvelukseen osallistujaa.

Tartuntatautilain mukaiset kokoontumisrajoitukset eivät koske uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiä jumalanpalveluksia tai muita vastaavia toimituksia, jotka kuuluvat yhteisöjen tavanomaiseen uskonnolliseen toimintaan ja jotka järjestetään julkista uskonnonharjoittamista varten yhteisön omissa tai niitä vastaavissa tiloissa.

Päivi Räsänen kertoo jättäneensä aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

– Perustuslakiasiantuntijat ovat painottaneet sitä, että uskonnonvapauteen puuttumisen hyväksyttävyyttä ei ole arvioitu, koska hallitus ei ole sellaista edes esittänyt. Kansainvälisten sopimusten mukaan uskonnonvapaus sisältää myös oikeuden harjoittaa uskontoa ”julkisesti” ja ”yhdessä toisten kanssa”, Räsänen toteaa tiedotteessa.

– Jumalanpalveluksen keskeyttäminen virkavallan toimesta on varsin poikkeuksellinen ja hätkähdyttävä tapahtuma, ja se puuttuu syvällä tavalla uskonnonvapauteen perusoikeutena.

Entisen sisäministerin mukaan tapahtuma kertoo koronatoimiin liittyvän ohjeistukten epäselvyydestä.

– Epäselvä ja ristiriitainen viestintä ja ohjeistus aiheuttaa herkästi poikkeuksellisissa oloissa turhia konflikteja kansalaisten ja viranomaisten välillä, kun sallitun ja ei-sallitun rajaa on vaikea tai jopa mahdoton tietää. Tapahtuma herättää huolen, onko viranomaisten toimintaa ohjaavassa hallinnossa riittävällä tavalla ymmärretty uskonnonvapauden merkitys perusoikeutena. Erityinen vastuu tässä on sisäministeriöllä, joka ohjaa poliisin toimintaa, Päivi Räsänen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt