Ozan Yanar. Lehtikuva/Martti Kainulainen

Ozan Yanar: Toimisin ylpeästi presidenttinä

Vihreiden kansanedustaja haluaa poistaa tasavallan presidentiltä syntyperäisyysvaatimuksen.

Eduskunta käsitteli Sdp:n Pilvi Torstin lakialoitetta perustuslain muuttamisesta niin, että presidentiksi voidaan valita myös muualla kuin Suomessa syntynyt henkilö. Aloitteen on Torstin lisäksi allekirjoittanut 35 Sdp:n, vihreiden ja Rkp:n kansanedustajaa.

Vihreiden Ozan Yanarin mukaan Suomessa on kaunista se, että kenestä vain voi tulla mitä vain, ja lapset voivat unelmoida eri ammateista ja etenemisestä. Presidentin syntyperäisyysvaatimus hänen mukaansa sen sijaan on rakenteita, jotka laittavat ihmiset eriarvoiseen asemaan.

– Minä haluan, että esimerkiksi kaksivuotiaana Suomeen muuttanut pikkutyttö voi unelmoida presidentin paikasta tai että viisivuotiaana Suomeen adoptoitu pikkupoika tai Ben Zyskowiczin tavoin Suomessa muun maan kansalaisena syntynyt henkilö voi unelmoida presidentin paikasta. Nämä ovat aika relevantteja kysymyksiä, Ozan Yanar sanoi.

– Presidentiksi ei pääse noin vain. Kansa siitä päättää. Jos henkilö on rakentanut sellaisen luottamuksen suomalaisessa yhteiskunnassa, että hänet halutaan presidentin virkaan, tämän pitäisi olla mahdollista, eikä sen, että henkilö on sattunut syntymään jossain muuallapäin maailmaa ennen Suomeen muuttoaan, pitäisi rajata tätä mahdollisuutta.

Hänen mukaansa muualla syntynytkin tai Suomessa ulkomaan kansalaisena syntynytkin voi toimia Suomen presidenttinä ja edustaa Suomea yhtä hyvin.

– Minä esimerkiksi toimisin maahanmuuttajataustaisena, 14-vuotiaana Suomeen tulleena henkilönä ylpeästi esimerkiksi Suomen presidenttinä, jos tilanne joskus olisi niin. Antaisin kaikkeni tämän maan vuoksi, ja nyt tämä mahdollisuus on minulta kielletty, Yanar totesi.

– Puhun tässä itsestäni pelkästään sen takia, että haluan havainnollistaa teille näitä asioita. Että yleensä kun puhutaan maahanmuutosta tai yhdenvertaisuudesta, minusta tuntuu, että silloin puhutaan massoista, mutta ehkä elävä esimerkki voi antaa paremmin suuntaa siihen, mikä on nykytila.

– Jos tämä tai tuleva eduskunta ei lain muuttamiseen kykene, ehkä minun sijastani tulevat lapseni, jotka tulevat olemaan syntyperäisiä suomalaisia, voivat ehkä joku päivä unelmoida siitä, että he olisivat täysin tasa-arvoisia tämänkaltaisessa pohdinnassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt