SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puoluetoimistolla Helsingissä maanantaina 15. huhtikuuta 2019. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Onko SDP valmis tinkimään verolinjastaan? Näin vastaa Antti Rinne

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pohtii, ettei hallitusneuvotteluista tulisi välttämättä vaikeat.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi, että puolueet voivat joutua puolin ja toisin tekemään kompromisseja, jotta maahan  saadaan toimintakykyinen hallitus. Rinne vastaili toimittajien kysymyksiin tänään SDP:n puoluetoimistolla. Kysymykseen mahdollisuudesta sovittaa yhteen SDP:n ja kokoomuksen talouspolitiikkaa, Rinne viittasi kokoomuksen puoluekokouksessa linjaamiin miljardien eurojen veronalennuksiin, jotka hänestä ”eivät sovi tähän tilanteeseen, jossa tarvitaan hyvinvointivaltion vahvistamista, tulevaisuusinvestointeja koulutukseen liittyen ja eriarvoisuuden torjuntaan liittyviä menolisäyksiä”.

– Nämä ovat sellaisia, jotka täytyy yhteen sovittaa, jotta päästään eteenpäin, Rinne sanoi.

Onko SDP valmis tinkimään pääomiin ja varallisuuteen ajamistaan veronkiristyksistä?

– Neuvottelut tarkoittavat aina sitä, että haetaan yhteisymmärrystä ja sen syntyminen edellyttää sitä, että löytyy yhteisiä näkemyksiä eli kompromisseja, Rinne vastasi.

Kysyttäessä Rinne antoi ymmärtää SDP:n ajavan edelleen myös niin sanottua ”vappusatasta”.

– SDP:n tavoitteena on nostaa yli 55 000 eläkeläistä köyhyydestä.

Rinne ei tilaisuudessa pois sulkenut hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Hallitustunnustelijan kysymyksissä tullaan selvittämään talous- ja sosiaalipolitiikkaa.

– Kun olen kuunnellut perussuomalaisten puheenojtajan kommentteja tenteissä, en ole ihan vakuuttunut, että meillä löytyisi näissä asioissa yhteisymmärrystä. Toisaalta aika moni asia on hämärän  peitossa perussuomalaisten osalta enkä tiedä, mitä he tulevat vastaamaan.

Rinne vihjasi tilaisuudessa, ettei hallitusneuvotteluista välttämättä tulisi niin vaikeat, kuin on ennakoitu. Tarkemmin hän ei suostunut avaamaan, miksi näin.

– Neuvottelijan nenäni haistaa, että ratkaisu saattaisi löytyä helpostikin.

Mitä tulee mahdolliseen vähemmistöhallitukseen, sellainen ei Rinteen mielestä istu suomalaiseen kulttuuriin ja enemmistöhallitus, ”joka on toimintakykyinen hyvällä tavalla”, on tavoittelemisen arvoinen. Kuinka iso enemmistö hallituksella pitäisi Rinteen mielestä vähintään olla, tätä hän ei lähtenyt avaamaan.

Sunnuntain vaalien voitto ei ollut SDP:lle iso, vaan kolmen kärki muodostui varsin tasaiseksi. Toiseksi tuli perussuomalaiset ja kokoomus kolmanneksi. Rinne myönsi tilaisuudessa pettymyksensä siitä, ettei SDP:n kannatus ollut isompi.

– Mutta SDP oli selkeästi vaalivoittaja, siitä me ei tingitä pätkääkään.

Vaalitulos on  herättänyt myös näkemyksiä siitä, miten kansan tahto näissä vaaleissa käytännössä jakaantui. Minkälaisen haasteen tämä tuo SDP:lle?

– On totta, että kolmen kärjessä oli puolueita hyvin erilaisista ideologisista lähtökohdista. Tämä merkitsee taiteilua arvopohjankin osalta, jotta hallituspohja löytyy.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt