X
SULJE MAINOS
Yhdysvaltain UH-60-lääkintähelikopteri valmistautui suurharjoitukseen Saksassa. / US Army / Maj. Robert Fellingham

Nato aloitti poikkeuksellisen suuren harjoituksen Euroopassa

Kuukausia kestävään sotaharjoitukseen osallistuu joukkoja 27 eri maasta.

Läntinen sotilasliitto Nato on käynnistänyt yli kymmenen valtion maaperälle ulottuvan Defender Europe 2021 -suurharjoituksen, jonka kerrotaan jatkuvan aina kesäkuuhun saakka.

Sanomalehti Army Timesin mukaan kyseessä on yksi mittavimmista Yhdysvaltain armeijan johtamista harjoituksista vuosikymmeniin.

Yhdysvaltain Euroopan ja Afrikan armeijan esikunta kertoo harjoituksen edistävän Naton ja kumppanimaiden asevoimien strategista ja operatiivista valmiutta sekä yhteistoimintakykyä. Harjoitusjoukkojen kokonaisvahvuudeksi ilmoitetaan lähes 30 000 sotilasta.

Defender Europe 21:ssä myös Yhdysvaltain ilmavoimilla ja laivastolla on merkittävä rooli maavoimien toiminnan tukena. Harjoituksessa hyödynnetään esikunnan mukaan keskeisiä maa- ja merireittejä, jotka yhdistävät Euroopan, Aasian ja Afrikan. Osana harjoitusta Yhdysvalloista Eurooppaan siirtyy divisioonan vahvuinen joukko, joka varustetaan täällä ja kuljetetaan edelleen kohdealueelleen Balkanin ja Mustanmeren suunnalle.

Harjoituksessa on edustettuna myös viime vuonna uudelleen aktivoitu Yhdysvaltain 5. armeijakunta.

– Defender Europe 21 on kriittisen tärkeä harjoitus, joka tarjoaa 5. armeijakunnalle hienon tilaisuuden kehittää valmiuttaan matkalla kohti täyttä operatiivista toimintakykyä sekä edistää yhteistoimintaa liittolaistemme ja kumppaniemme kanssa, armeijakunnan komentaja, kenraaliluutnantti John Kolasheski toteaa.

Kyseinen armeijakunta on ollut aiemmin aktiivinen molemmissa maailmansodissa sekä kylmän sodan, Kosovon sodan ja terrorisminvastaisen sodan aikana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt