Verkkouutiset

Näin kannatus elää: Vaalien kovimmat loppukirit listalla

Viime eduskuntavaalien kovimmat kirijät olivat PS ja kokoomus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Emeritusprofessori Heikki Paloheimo on julkaissut Facebookissa (alla) selvityksen puolueiden kannatuskehityksestä vaaleja edeltävän kuukauden aikana. Vertailussa on käytetty Taloustutkimuksen Ylelle tekemiä mielipidemittauksia ja vaaleissa toteutunutta kannatusta vuosilta 1995-2015.

Tilastosta nousevat erityisesti esiin kokoomuksen ja perussuomalaisten hurjat kirit vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Kokoomus kasvatti kannatustaan mittauksesta kuukaudessa 2,1 prosenttiyksikköä ja perussuomalaiset 3,1 prosenttiyksikköä. Vaalivoittaja keskusta taas romahti peräti 3,8 prosenttiyksikköä kuukausi ennen vaaleja tehdystä mittauksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Selvityksen perusteella etenkin vihreiden kannatus on tyypillisesti laskenut vaaleissa kuukautta aiemmin tehtyyn mittaukseen verrattuna. Kokoomuksen lopullinen kannatus on taas noussut mittauksesta kaikissa paitsi vuoden 1999 vaaleissa.

– Vihreiden vaalitulos on yhtä poikkeusta (2007) lukuun ottamatta ollut kuukautta ennen vaalia tehtyä mielipidemittausta huonompi. Perussuomalaisten vaalitulos taas on ollut yhtä poikkeusta (2003) lukuun ottamatta parempi kuin kuukautta ennen tehty mielipidemittaus, Heikki Paloheimo toteaa.

Alla näkyvään taulukkoon on koottu myös suurimmat keskimääräiset poikkeamat suuntaan tai toiseen. Vertailun kärjessä on vihreät keskimääräisellä 1,50 prosenttiyksikön muutoksella kuukautta ennen vaaleja tehtyyn mittaukseen. Toisena on keskusta 1,45 prosenttiyksikön erolla. Molempien puolueiden kannatus on keskimäärin siis alentunut vaaleissa tämän verran kuukauden takaisesta mittauksesta.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatus on taas mittausjaksolla noussut tavallisesti vaaleissa. Perussuomalaisten kohdalla nousua on tullut keskimäärin 1,36 prosenttiyksikköä ja kokoomuksen kohdalla 1,02 prosenttiyksikköä.

Heikki Paloheimo huomauttaa, että vuosien 1995-2007 vaaleissa puolueiden vaalitulos poikkesi keskimäärin alle prosenttiyksikön suuntaan tai toiseen kuukautta ennen vaaleja tehdystä mielipidemittauksesta. Vuoden 2015 vaaleissa puolueiden vaalitulos poikkesi taas keskimäärin puolitoista prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2547806875291403&set=a.580851341986976&type=1&theater

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)