Oikea poliisi ei pankkitunnuksia kysele. LEHTIKUVA/ELLA KIVINIEMI

MTV: Valepoliisien taustalla romanien järjestäytynyt rikollisuus

Rikosylikomisarion mukaan valepoliisihuijausten taustalla ovat lähes poikkeuksetta romanit.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Jari Kinnusen mukaan romanien petostoiminta on hyvin organisoitua ja koko maan kattavaa.

– Mediassa nyt esillä olleet valepoliisit ja valepoliisiorganisaatio, eli se, että esiinnytään poliisina ja sitä kautta hommataan pankkitunnuksia, on selkeästi järjestäytynyttä rikollisuutta. Tekijät, välimiehet, bulvaanit ja uhrit ovat eri puolilta maata, mutta toimintaa junaillaan milloin mistäkin, hän totesi MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

– Kaikista jutuista, jotka ympäri maata on selvitetty tämän vuoden aikana, on aina löytynyt taustalta romani, Kinnunen sanoo.

Poliisi on kirjannut tänä vuonna jo yli 900 rikosilmoitusta valepoliisihuijauksista tai niiden yrityksistä.
Huijauspuheluissa on kerrottu esimerkiksi soiton saaneen henkilön pankkitilin joutuneen tietomurron kohteeksi ja tilillä olevien varojen olevan vaarassa.

Tarinat saattavat hieman vaihdella, mutta niiden tarkoitus on kaikissa sama eli pyrkimys saada soiton kohde vakuuttumaan ja antamaan pankkitilinsä tunnukset, jonka kautta päästä käsiksi tilillä oleviin varoihin.

Poliisi muistuttaa, ettei se missään olosuhteissa kysele pankkitunnuksia minkään rikoksen tutkinnan yhteydessä, eikä niitä pidä antaa kenenkään muun käyttöön muutenkaan.

Poliisi ei koskaan kysy verkkopankkitunnuksia tai pin-koodia puhelimessa eikä muutoinkaan, koska poliisi ei tarvitse niitä.

Jos sinulle soitetaan ja esiinnytään poliisina, kysy poliisin etu- ja sukunimi ja poliisilaitos, jossa hän työskentelee. Soita sitten poliisilaitoksen puhelinvaihteeseen ja pyydä yhdistämään kyseiselle poliisille. Silloin voit olla varma, että keskustelet oikean poliisin kanssa, opastaa Sisä-Suomen poliisi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt