X
SULJE MAINOS
Sateenkaaren värinen Pride-lippu liehui salossa Helsinki Pride -viikolla viime kesäkuussa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ministeriöillä on edustajille tuntematon verkosto – kysely

KD:n kansanedustaja ihmettelee, voisivatko muutkin järjestöt päästä samaan kuin sateenkaariverkosto.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen on jättänyt kahdeksan muun edustajan kanssa kirjallisen kysymyksen ”valtioneuvostossa toimivan sateenkaariverkoston asemasta ja oikeutuksesta toimia valtioneuvoston vaikuttajaelimenä ja käyttää julkisia resursseja”.

Kysymyksessä viitataan oikeusministeriön viimeviikkoiseen tiedotteeseen. Sen mukaan ”valtioneuvostossa toimii epävirallinen sateenkaariyhteistyöverkosto, jossa on mukana eri ministeriöiden edustajia, yhdenvertaisuusvaltuutetun ja tasa-arvovaltuutetun toimistojen edustajat sekä kansalaisyhteiskunnan edustajia. Verkoston toimintaa koordinoivat oikeusministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö”. Tiedotteessa kerrotaan verkoston kahden puheenjohtajan olevan noiden ministeriöiden työntekijöitä.

– Ei valtioneuvoston kuten ei myöskään ministeriöiden julkisilta sivustoilta löydy tietoa siitä, milloin, kenen toimesta ja kenen päätöksellä valtioneuvostossa toimiva sateenkaariyhteistyöverkosto on perustettu ja rahoitettu, kansanedustajat huomauttavat kysymyksessään.

– Julkisuuslain perusteella valtioneuvoston toiminnan on oltava avointa ja läpinäkyvää. Moni kansalainen varmasti miettii, miten tämä toiminta rahoitetaan, käyttävätkö virkamiehet tähän virallista työaikaa ja julkisia varoja ja onko myös muiden kansalaisjärjestöjen, esimerkiksi potilasjärjestöjen tai vammaisjärjestöjen mahdollista olla mukana valtioneuvostoon perustettavassa yhteistyöverkostossa, joka ajaa ministeriöiden sisällä omaa asiaansa.

– Entä kaikki muut etujärjestöt ja kansalaisjärjestöt, voivatko ne saada yhdenvertaisen aseman valtioneuvostossa sateenkaariyhteistyöverkoston rinnalla?

Varsinaisina kysymyksinä kysytään ”mitä hallitus aikoo tehdä lisätäkseen läpinäkyvyyttä valtioneuvostossa toimivan sateenkaariyhteistyöverkoston asemasta ja oikeutuksesta toimia valtioneuvoston sisällä” ja ”mitä hallitus aikoo tehdä yhdenvertaisuuden lisäämiseksi suhteessa muihin vähemmistöihin, eturyhmiin, potilasryhmiin ym., jotta myös niiden oikeuksia ajamaan perustetaan valtioneuvoston sisäinen verkosto?”.