LEHTIKUVA / AFP Noel Celis

Miksi Kiina välttyi toiselta aallolta? Asiantuntija vastaa

Kiinassa ihmisiä on helppo valvoa, ex-diplomaatti muistuttaa.

Eurooppa ja Yhdysvallat painivat parhaimmillaan koronapandemian toisen aallon kanssa. Samalla kuitenkin Kiinassa, jossa virus löydettiin, yhteiskunta on palannut lähes normaalitilaan. Asiantuntijat selittävät Kiinan tilannetta useilla eri tekijöillä, SVT kertoo.

– He olivat vastatoimissaan nopeita, jolloin virus onnistuttiin rajaamaan, Karoliinisen instituutin professori Anna Mia Ekström sanoo.

Muita tekijöitä ovat Ekströmin mukaan todennäköisesti niin keskitetty terveydenhuolto kuin rajojen nopea sulkeminen. Lisäksi kiinalaisissa vanhainkodeissa asuu verrattain vähän ihmisiä, jolloin tauti ei päässyt leviämään riskiryhmäläisten keskuudessa, professori uskoo.

Ruotsin Kiinan-lähettiläänä vuosina 2002-2006 toiminut Börje Ljunggren uskoo myös maan autoritaarisen järjestelmän mahdollistaneen tehokkaan pandemiatorjunnan. Ihmisiä on Kiinassa helppo jäljittää ja valvoa, hän toteaa.

– Yhdeksän miljoonan asukkaan Qingdaossa kaikki testattiin taudin puhjettua. Tämä kuuluu sortavan valtion luonteeseen, mutta on myös jotain, johon ihmiset haluavat osallistua, Ljunggren arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt