Verkkouutiset

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho. LEHTIKUVA /SEPPO SAMULI

Mia Laiho ruotii soten puutteet: Näin hoitoonpääsy vaikeutuu

Kokoomusedustajan mukaan hallituksen esitys lisää byrokratiaa ja hankaloittaa palveluiden järjestämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajalla Mia Laiholla (kok.) on pitkä lista korjauksia, jotka pitäisi tehdä hallituksen sote-esitykseen.

Valiokunta sai eilen illalla valmiiksi mietintönsä sote-uudistuksesta. Kokoomus jätti mietintöön eriävän mielipiteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Rahoitusmalli on kestämätön tulevaisuuden tarpeisiin, ja se horjuttaa kasvavien kaupunkien tilannetta niin sote-palveluiden järjestämisen että myöskin opetuksen ja muiden kunnan palveluiden järjestämisen osalta, Mia Laiho sanoo Verkkouutisille.

Uudistus rajoittaa alihankintaa, ammatinharjoittamista ja ulkoistuksia, mikä Laihon mukaan uhkaa lähipalveluja harvaan asutuilla seuduilla.

– Tämä väistämättä vaikuttaa ihmisten palveluiden saatavuuteen, jos niitä kielletään lailla eikä työvoimaa saada julkisen kautta, niin sehän tarkoittaa silloin toimipisteiden alasajoa, Laiho selvittää.

Sydänsairaalan ja Coxan purettava toimivia systeemejä

Laiho näkee korjattavaa erityisesti uudistuksen rahoitusmallissa, sillä siitä puuttuvat kannustimet. Palveluiden hankkimista yksityisiltä toimijoilta rajoitetaan, vaikka niiden kautta saataisiin kustannusvaikuttavuutta ja tehokkuutta.

– Kun hyvinvointialueiden rahoitus tulee valtiolta, niin mitä huonommin hoitaa asiat, sitä enemmän saa rahaa. Tämä rahoitusmalli ei kannusta tekemään paremmin ja löytämään parhaita ratkaisuja.

Laiho ottaa esille Sydänsairaalan ja tekonivelsairaala Coxan, joiden pitää muuttaa toimintaansa sote-uudistuksen seurauksena.

– Niiden pitää purkaa toimivia systeemejä, vaikka hoidon sujuvuus on hyvä ja hoitoon pääsee hyvin. Vaikka kaikki ovat tyytyväisiä niiden toimintaan, niin hallituksen esityksen seurauksena niiden toiminta ei voi jatkua entisellään.

Laihon mielestä ei pitäisi puuttua siihen, mikä toimii vaan suunnata katseet siihen, mikä ei toimi.

Lisää hallintoa ja ylimääräisiä mutkia

SDP:n kansanedustaja Aki Lindén väitti valiokunnan tiedotustilaisuudessa, että muutokset eivät näy Sydänsairaalan ja Coxan potilaille. Laiho on tästä eri mieltä.

– Kyllä ne näkyvät hoitoonpääsyn ongelmissa ja hoidon sujuvuudessa. Jos sinne tällä hetkellä pääsee todella sujuvasti, niin vaarana on, että hoitoon pääsy hidastuu, kun lähetettä pitää kierrättää hyvinvointialueen kautta ja kaikki ylimääräiset mutkat tuovat viiveitä, Laiho sanoo.

Laiho luonnehtii virkalääkärivaatimusta ylimääräiseksi hallinnolliseksi lisäksi, jonka hallitus on halunnut tuoda esitykseen, vaikka lääkärit tekevät päätöksiä lääketieteellisin perustein.

– Ne ovat työnjohdollisia asioita, jos joku ei toimi sen mukaisesti. Tämä on toiminut vuosikausia, niin miksi tällaista ideologista halutaan laittaa käytännön kentälle. Se tuo vain lisäbyrokratiaa ja hankaloittaa asioiden järjestämistä, Laiho ihmettelee.

Laiho toteaa, että vaikka virkalääkärivaatimus on poistettu nimikkeenä lakiesityksestä, sen tilalle on laitettu hyvinvointialue.

– Se on käytännössä sama asia.

Ennen nousuaan eduskuntaan Laiho työskenteli Helsingin kaupungin yhteispäivystyksessä johtajalääkärinä.

Hyvin toimeentulevista kunnista tulee kriisikuntia

Laiho sanoo kokoomuksen toivovan, että kaupunkien edustajat heräisivät siihen, kuinka vahingollinen sote-uudistus on kasvukeskuksille.

– Voivatko he oikeasti painaa vihreää nappia salissa, Laiho kysyy ja muistuttaa, että vihreiden ja SDP:n kannatus laski juuri pidetyissä kuntavaaleissa.

– Miettisin kyllä vahvasti heidän asemassaan, minkälaisen ratkaisun tulisin tekemään, koska tämä on merkittävin asia kuntien talouden ja tulevaisuuden näkökulmasta, Laiho sanoo ja ennakoi, että monista tällä hetkellä hyvin toimeentulevista kunnista tulee kriisikuntia.

Jos uudistus menee kuitenkin läpi, kokoomus aikoo viimeistään ensi vaalikaudella korjata sitä siltä osin kuin se on mahdollista.

LUE MYÖS:

Markus Lohi: Länsi-Pohjan ulkoistus mitätöityy siirtymäajan jälkeen
Mietintö: Terveydenhuollon ulkoistaminen kokonaan ei ole mahdollista

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)