Verkkouutiset

Matti Vanhanen: Suurvaltojen Eurooppa ei ole Suomen etu

Entisen pääministerin mukaan vaarana on, että valta siirtyy suurten maiden keskinäisiin neuvotteluihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan monenkeskinen yhteistyö on Suomen etu.

– Elleivät kansainväliset säännöt toimi ja järjestöt ovat kyvyttömiä tekemään päätöksiä, siirtyy valta yksittäisten valtioiden keskinäisiin keskusteluihin, joista muut loistavat poissaolollaan, hän kirjoittaa blogissaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vanhanen kertoo panneensa merkille, että viime aikoina Euroopassa esillä ovat yhä enemmän Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron. EU:n puheenjohtaja Donald Tusk ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sen sijaan ovat jääneet taka-alalle.

– Brexitin myötä on todellinen riski siitä, että Euroopalle tärkeitä asioita ryhdytään yhä enemmän keskustelemaan akselilla Lontoo-Pariisi-Berliini-Moskova; eri kokoonpanoilla, mutta suurvallat edellä. Riskiä tähän kasvattaa EU:n heikentyvä kyky yhtenäiseen esiintymiseen, Vanhanen kirjoittaa.

Vanhasen mukaan viime päivien siirtolaiskiista EU-maiden välillä on esimerkki yhteisen tahdon puutteesta.

– Jos yhteistä tahtoa ei ole ei se tarkoita, että asiat vain jäävät silleen. Joku täyttää aina tyhjiön ja tiedämme keitä he siinä tilanteessa ovat. Suomen kaltaisten pienten maiden kannalta ei todellakaan olisi etu, että palattaisiin menneiden aikojen suurvaltojen Eurooppaan.

Vanhasen mukaan Suomi ja Ruotsi ovat maita, jotka näyttävät esimerkkiä muille. Hän nostaa esille kirjoituksessaan Itämeren kaasuputken, jonka rakentamisen Suomi ja Ruotsi ovat hyväksyneet.

– Poiittisista syistä monella olisi mielessä halu vaikeuttaa Nordstream -kaasuputken rakentamista. Molemmissa näissä maissa kuitenkin lupa on hyväksytty. Se on tehty nojaamalla kansainvälisiin sopimuksiin, jotka säätelevät merten ja talousvyöhykkeiden käyttöä ja oikeusvaltion periaatteisiin, jotka määrittävät, miten tällaiset lupa-asiat käsitellään viranomaistyönä lakeihin nojautuen, eikä päätöksentekoon sotketa poliittista harkintaa.

– Sääntöjä noudattamalla ja toimimalla oikeusvaltion periaatteiden mukaan ollaan johdonmukaisia ja meillä on kanttia vaatia muiltakin samaa, Vanhanen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)