Verkkouutiset

Matti Vanhanen MTV:lle: Irtisanomislaille ei ole vaihtoehtoa

Keskustaedustajan mukaan hallituksella on velvollisuus tuoda laki irtisanomisten helpottamisesta eduskuntaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) ei usko, että työaikalainsäädännön avaaminen ja paikallisen sopimisen edistäminen olisi vaihtoehtoinen ratkaisu hallituksen ja ay-liikkeen väliseen kiistaan irtisanomislaista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ovat esittäneet, että hallitus voisi vetää irtisanomislain pois, jos ay-liike näyttää vihreää valoa paikallisen sopimisen laajentamiselle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Luulen, että hallitusrintamassa toivotaan, että ratkaisu voisi löytyä siitä. Sen verran kauan olen politiikassa mukana ollut, että en usko että se löytyy siitä, Vanhanen sanoi lauantaina MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Paikallisen sopimisen laajentaminen tarkoittaisi sitä, että työehtosopimuksia voitaisiin soveltaa myös järjestäytymättömissä yrityksissä niin, että yrityksissä henkilöstö voi itse valita, kuka heitä edustaa eli ei olisi pakko kuulua liittoon. Paikallisen sopimisen laajentaminen kaatui keväällä 2016, kun työmarkkinaosapuolet sopivat, että paikallista sopimista laajennetaan työehtosopimusten sisällä ja että paikallisen sopimuksen voi solmia vain luottamusmies.

Vanhanen arvioi MTV:lle, että osapuolet eivät tule löytämään yhteistä näkemystä asiaan.

– Hallituksen ja pienten yritysten ajattelutapa on se, että mikseivät yrittäjä ja työntekijät yhdessä työhuonekuntana tai luottamusvaltuutettuna voisi käydä niitä neuvotteluja. Mutta ymmärtääkseni ay-liike vaatii, että työntekijöiden puolelta neuvottelijana täytyy olla ay-liikkeen luottamusmies. Jos ei omaa ole, niin tulisi jopa ulkopuolelta.

– On epärealistinen ajatus, että mikään työyhteisö ottaisi ulkopuolelta neuvottelijaa työyhteisön tai yrityksen sisäisiin asioihin, Vanhanen totesi.

Vanhasen mukaan hallituksella on velvollisuus tuoda lakiesitys irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä eduskuntaan. Tätä edellyttää Vanhasen mielestä myös eduskunnan antama luottamus hallitukselle äänin 101-73.

– Se on velvoite hallitukselle, että nyt ei pidä perääntyä, ellei ole jotain realistista vaihtoehtoa olemassa. Ja sellaista ei näytä olevan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)