Verkkouutiset

Lisätuloa 400 euroa, käteen 200 euroa – näin verotus iskee

Ekonomistin mukaan marginaaliverotus on nykyisellään kannustinloukku.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen avaa Taloustaidon blogissaan, paljonko palkansaajalle jää lisätulosta käteen nykyisessä marginaaliverotuksessa. Hän havainnollistaa asiaa alla näkyvällä taulukolla. Se näyttää, kuinka paljon neljän eri palkansaajan nettotulot nousevat erisuuruisten palkankorotusten skenaarioissa.

Taulukon perusteella verottaja vie noin puolet eli 211 euroa esimerkiksi 3[nbsp]459 euron kuukausipalkkaa saavan 400 euron lisätulosta. 2[nbsp]306 euron palkalla verottaja nappaa taas 240 euroa vastaavasta korotuksesta. Suuremmilla tuloilla luvut ovat vielä tiukempia. Esimerkiksi 9[nbsp]224 euron palkkaa ansaitsevalta verottaja vie 400 euron korotuksesta jo valtaosan ja käteen jää vain 164 euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen viittaa Kalluisen esimerkkeihin ja toteaa Twitterissä marginaaliverotuksen olevan kannustinloukku. Hän muistuttaa lisätienestin tarkoittavan usein sitä, että työtä tehdään enemmän.

– Jotkut kuvittelee, että kysymys on vain siitä, suostuuko ottamaan isompaa palkkaa. Moni saa kuitenkin enemmän vain tekemällä enemmän (= vähemmän vapaa-aikaa). Siinä voi sitten miettiä, kannattaako vai ei, hän jatkaa.

Janne Kalluinen muistuttaa, että työnantaja joutuu myös pohtimaan palkankorotuksia enemmän kuin arvaisi.

– Tämä johtuu siitä, että kuukausipalkan päälle työnantaja maksaa myös työnantajan sosiaalivakuutusmaksuja – myös bonuksista ja palkankorotuksista. Työnantajan sosiaalivakuutusmaksut eivät kuitenkaan näy työntekijän palkkalaskelmalla, hän toteaa.

Työnantajan sosiaalivakuutusmaksut lisäävät palkkakustannusta reilulla viidenneksellä palkansaajan bruttopalkasta vuonna 2019.

Työnantajan palkkakustannuksen ja työntekijän käteen jäävän tulon erotusta kuvataan niin kutsutulla verokiilalla. Se koostuu eläke-, työttömyys- ja sairausvakuutusmaksuista sekä valtiolle, kunnalle, kirkolle ja Yleisradiolle kerätyistä veroista. Verokiila on merkittävässä määrin piilossa palkansaajan palkkakuitista, johon raportoidaan ainoastaan työntekijän verot ja maksut. Esimerkiksi noin 3[nbsp]600 euron nettokuukausipalkka maksaa Suomessa työnantajalle 7[nbsp]300 euroa. Keskuskauppakamari on julkaissut täältä löytyvän laskurin, jolla jokainen voi tarkastaa oman verokiilansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)