Verkkouutiset

Lähi-idässä voi pian olla uusi ydinasevaltio

Saudi-Arabian kerrotaan havittelevan ydinaseita Pakistanista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sunday Timesin lähteisiin viittaavan Times of Israelin mukaan Saudi-Arabia neuvottelee Pakistanin kanssa ydinaseiden toimittamisesta.

”Saudien hetki on koittanut”, nimettömänä pysyttelevä entinen amerikkalainen sotilasviranomainen kertoo Sunday Timesille.

Hänen mukaansa Pakistanin ja Saudi-Arabian välillä on jo pitkään vallinnut sopimus ydinaseiden toimittamisesta. Pakistanin kerrotaan tarjonneen Saudi-Arabialle mahdollisuuden hankkia ydinaseita vastineeksi edullisesta öljystä.

”Saudien kuningashuone on nyt tehnyt strategisen päätöksen edetä asiassa”, viranomainen toteaa.

Lähde ei usko, että Pakistan on toimittanut vielä aseita, mutta hänen mukaansa Saudi-Arabia ”tarkoittaa, mitä sanoo”, ja tulee toimimaan.

Asiaa kommentoinut Britannian entinen ulkoministeri David Owen sanoo Saudi-Arabian rahoittaneen Pakistanin ydinohjelmaa vuosikausia. Hänen mukaansa Saudi-Arabialla on jo pitkään ollut mahdollisuus vaatia Pakistania täyttämään velvoitteensa, ja toimittaa sille ydinkärkiä.

Saudi-Arabian tiedustelupalvelun entinen johtaja prinssi Turki bin Faisal totesi viime kuussa Etelä-Korean Soulissa järjestetyssä Asan Plenum -konferenssissa maansa havittelevan ydinasetta.

”Mitä ikinä iranilaiset hankkivatkaan, me teemme samoin”, hän totesi.

Sunday Timesille puhuneen nimettömänä pysyttelevän brittiläisen sotilasviranomaisen mukaan länsimaiden johdossa ollaan yksimielisiä siitä, että Saudi-Arabia on päättänyt hankkia ydinaseita. Viranomaisen mukaan Saudi-Arabian ydinase voisi johtaa uuteen vielä nykyistäkin vaarallisempaan varustelukilpaan alueella.

”Pelkonamme on, että muutkin Lähi-idän valtiot – esimerkiksi Turkki ja Egypti – saattavat tuntea pakottavaa tarvetta ryhtyä samaan”, hän sanoo.

Pakistan on kiistänyt aikovansa toimittaa ydinaseita Saudi-Arabialle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)