Verkkouutiset

Opetushallituksen rakennus Helsingin Hakaniemessä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Kyse ei ole vaikutelmasta, nimitys on umpipoliittinen”

Työelämäprofessorin mukaan Opetushallituksen pääjohtajan valinta voi herättää organisaatiossa huolia ja pelkoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtioneuvosto nimitti torstaina Opetushallituksen uudeksi pääjohtajaksi opetusministeri Jussi Saramon (vas.) valtiosihteeri Minna Kelhän.

Valinta on herättänyt keskustelua, sillä monilla kärkihakijoilla oli laajempaa johtamiskokemusta Opetushallituksen toimialaan liittyvistä organisaatioista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Nimitystä perusteltiin Minna Kelhän ”eri näkökulmista tulevalla näkemyksellisyydellä”. Hän on aiemmin toiminut vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pääsihteerinä, ministerin ja kansanedustajan avustajana sekä kehittämispäällikkönä THL:ssä.

Kelhä katsottiin ansioituneimmaksi hakijaksi, sillä hän on osallistunut oppivelvollisuuden laajentamisen valmisteluun ja muihin koulutuspoliittisiin uudistuksiin.

Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pekka Mattila pitää valintaa selvästi poliittisesti motivoituna. Hän huomauttaa, ettei tämä välttämättä tarkoita, etteikö henkilö voisi olla sopiva tehtävään.

– Nyt on tärkeää ymmärtää, millainen tunnelma organisaatiossa on ja miten tulevaan johtajaan suhtaudutaan. Koska henkilö tulee ulkopuolelta ja hyvin erilaisella taustalla, voi organisaatiossa nousta myös huolia ja pelkoja, Pekka Mattila arvioi valintaa Verkkouutisille.

Vastaava tilanne vaatii professorin mukaan johtajalta nöyryyttä ja kuuntelua.

– Hänen on osoitettava halunsa tulla osaksi organisaatiota ja oppia siltä, Mattila jatkaa.

Työelämäprofessorin mukaan aiemmin esitetyt puheet poliittisista virkanimityksistä luopumisesta tuntuvat viimeistään nyt hurskastelulta.

– Kysymys ei ole vaikutelmasta vaan faktasta. Nimitys on umpipoliittinen. Yhtä aksentoitu kotiinpäin veto tapahtui, kun vihreät valitsivat sisäministeriön kansliapäällikön, Pekka Mattila sanoo.

Kelhän edeltäjä pääjohtajana on kokoomustaustainen Olli-Pekka Heinonen. Helsingin Sanomien mukaan Heinosen valintaa ei pidetty vuonna 2016 poliittisena virkanimityksenä, sillä hänen katsottiin olevan kokemuksensa puolesta pätevä tehtävään. Olli-Pekka Heinonen toimi muun muassa opetusministerinä vuosina 1994–1999 ja sen jälkeen Ylen johtajana sekä valtiosihteerinä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)