Verkkouutiset

Partiolaiva ja Ty-160-lentokone jahtaavat Ruotsin aluevesille suuntaavaa Storozhevoy-fregattia 9. marraskuuta 1975. / AWW

Kun omat kaappasivat Neuvostoliiton sota-aluksen – 60 lentokonetta takaa-ajoon

Laivan poliittinen upseeri halusi protestoida Leonid Brežnevin hallinnon korruptiota.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain laivastoinstituutti on nostanut esiin marraskuussa 1975 kohua herättäneen laivakaappauksen.

Neuvostoliiton laivaston poliittinen upseeri Valeri Sablin otti useiden miehistön jäsenten kanssa haltuunsa Burevestnik-luokan fregatti Storozhevoyn, joka oli suunniteltu erityisesti sukellusveneiden torjuntaan.

Upseerien tavoitteena oli protestoida Leonid Brežnevin hallinnon korruptiota viemällä laiva Leningradiin lähelle museolaiva Auroraa, jota pidettiin Venäjän vallankumouksen symbolina. Sablin suunnitteli pitävänsä koko neuvostokansalle suunnatun puheen, jonka mukaan silloinen hallinto oli ajamassa maata kohti katastrofia.

Kapina alkoi marraskuun 9. päivän iltana, jolloin Sablin kutsui kapteenin toiselle kannelle tekosyyn nojalla. Kapteeni ja muut kaikuluotainosaston upseerit pidätettiin, ja 15 korkea-arvoisen upseerin kesken järjestettiin äänestys. Kahdeksan kannatti kapinaa, joten seitsemän vastaan äänestänyttä lukittiin alemmalle kannelle.

Pidetyn poliittisen upseerin puhe sosialismin vahvistamisesta ja leninismin periaatteista sai miehistöltä innostuneen vastaanoton. Alkuperäisenä suunnitelmana oli lähteä matkaan myös muiden laivojen kanssa, mutta miehistö päätti lähteä Riian satamasta yksin ja yön turvin.

Neuvostoliiton sotilashallinto oletti kapina-aluksen suuntaavan kohti Ruotsia ja hakevan poliittista turvapaikkaa. Storozhevoyn perään hälytettiin noin puolet Itämeren laivastosta eli yli kymmenen sota-alusta ja 60 lentokonetta. Yak-28-pommikoneet yrittivät pysäyttää laivan pudottamalla sen lähettyville useita pommeja. Fregatti menetti ohjauskykynsä ja pysähtyi noin 20 merimailin päähän Ruotsin aluevesistä.

Merivoimien kommandot hyökkäsivät lopulta laivaan. Tässä vaiheessa miehistö oli jo vapauttanut alkuperäisen kapteenin ja pidättänyt Valeri Sablinin. Häntä oli myös ammuttu jalkaan.

Koko miehistöä kuulusteltiin, mutta vain Sablin ja hänen apunaan toiminut 20-vuotias merimies Alexander Shein tuomittiin seuraavana vuonna. Sablin tuomittiin maanpetoksesta ja teloitettiin ampumalla. Shein vapautui vankilasta kahdeksan vuoden jälkeen. Muut kapinaan osallistuneet erotettiin laivastosta.

Storozhevoy jatkoi Neuvostoliiton Itämeren laivaston palveluksessa 1990-luvun loppuun asti, jolloin alus siirrettiin Tyynenmeren laivastolle. Se myytiin myöhemmin romumetalliksi Intiaan.

Silloinen vakuutusmyyjä Tom Clancy luki tapauksesta Yhdysvaltain laivastoakatemian arkistosta 1980-luvun alussa ja kirjoitti sen pohjalta tunnetun teoksensa Punaisen lokakuun metsästys. Kirjan pohjalta tehty elokuva julkaistiin vuonna 1990.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)