Krista Kiuru. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Krista Kiuru: Virusmuunnos vaatii uusia toimia

Hallitus valmistautuu tiukentamaan rajaliikennettä tartuntojen ehkäisemiseksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan koronaviruksen uusi muunnos on lisännyt epidemian kiihtymisen riskiä myös Suomessa.

Asiantuntijat ovat arvioineet muunnoksen leviävän selvästi viruksen aiempia alatyyppejä nopeammin.

– Kuten keväällä, on tilanteessa hyvin paljon epävarmuuksia. On paljon asioita, joita ei vielä tiedetä, Krista Kiuru totesi tiedotustilaisuudessa.

– Uhka on ilmeinen, ja se on otettava vakavasti, Kiuru jatkoi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus neuvotteli keskiviikkona Covid-19-tilannekuvasta ja uusista toimenpiteistä muunnoksen leviämisen ehkäisemiseksi. Sisäministeriö valmistelee esityksen rajaliikenteen tiukentamiseksi, minkä lisäksi ulkoministeriö kiristää matkustussuosituksia ja päivittää niitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n suositusten mukaisesti.

Jokaisen kunnan on huolehdittava terveysturvallisuuden varmistamisesta alueensa rajanylityspaikoilla.

– Tämä tarkoittaa esimerkiksi riittävän testauksen ja muiden toimien järjestämistä. Valtio korvaa täysimääräisesti kunnille aiheutuvat kustannukset, Krista Kiuru sanoi.

Ministeri painotti, ettei epidemian vuoksi asetettuja rajoitustoimia ole tällä hetkellä syytä purkaa. Ministeriöt valmistelevat ensi viikon neuvotteluihin esityksen muista tarvittavista lisätoimenpiteistä muuntoviruksen leviämisen estämiseksi.

– Leviämisvaiheen toimenpiteet tulee toteuttaa täysimääräisesti ja yhdenmukaisesti kaikilla alueilla, Kiuru jatkoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt