Verkkouutiset

Näin KGB yritti rikkoa Helsingissä nuorenparin liiton: tekaistuja kirjeitä appiukolle ja päättäjille

Neuvostoliiton tiedustelijat kampanjoivat Suomessa taannoin herjauskirjein ja väärennetyin asiakirjoin nuoren diplomaatin lokaamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutiset on julkaissut viime päivinä juttuja Vasili Mitrohinin KGB-arkiston paljastamista suomalaistiedoista muun muassa tässä ja tässä.

Suomea koskevista arkistodokumenteista yksi erikoisin on sen kohteiden kannalta henkilökohtainen. Se on KGB:n muistio ”aktiivisista toimista” eli kampanjasta Helsingissä kolmannen maan nuoren diplomaatin ”saattamiseksi huonoon valoon”, kuten dokumentissa todetaan.

Kyse oli Helsinkiin sijoitetusta, aloitelleesta nuoresta diplomaatista. Hän oli solmimassa avioliittoa vaikutusvaltaisen suomalaishenkilön tyttären kanssa.

KGB raportoi dokumentissaan, että he ovat lähettäneet nuoren diplomaatin omasta kotimaasta Suomeen tyttären isälle tekaistun kirjeen. Sen kirjoittaja ja lähettäjä oli nainen, joka sanoi olevansa nuoren diplomaatin edellisen morsiamen äiti. Todellisuudessa häntä ei ollut olemassakaan.

Tämä haamukirjoittaja ihmetteli, miten tyttären isä, suomalaisvaikuttaja, on voinut antaa suostumuksensa ”moraalisessa mielessä epäilyttävälle henkilölle”. Kirjeessä väitettiin myös, että nuori diplomaatti olisi tavoitellut Suomessa ensin maan korkeimman johdon jäsenen tytärtä.

Dokumentin mukaan kampanjaan liittyivät Suomen pääministerille ja Suomen ulkoministerille lähetetyt väärennetyt asiakirjat. Niiden myötä nuoresta diplomaatista pyrittiin tekemään ammatillisesti kyseenalaista perättömien väitteiden myötä.

Entinen nuori diplomaatti on sittemmin suorittanut erittäin merkittävän uran. Hän on tutustunut dokumentin sisältöön.

Mies on ollut pitkään onnellisesti naimisissa suomalaisnaisen kanssa. Kyse on siis juuri siitä avioliitosta, jota KGB yritti kirjekampanjallaan estää. Mies oli itsekin havainnut Neuvostoliiton lähetystön virkailijoiden yrittäneen saavuttaa päämääräänsä muilla keinoilla.

Miehen appiukon kuoleman jälkeen perheessä oli löydetty asiaa koskeneita anonyymeja papereita. Appiukko, merkittävä suomalainen vaikuttaja, oli kuitenkin aikanaan luottanut ihmistuntemukseensa eikä koskaan puhunut asiasta kenenkään perheenjäsenen kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)