Verkkouutiset

”Tarkistakaa faktat ennen kuin valehtelette” – kaikki tämä eduskunnan kohupuheissa sanottiin

Asiallisen kielenkäytön huomautettiin eduskunnassa koskevan niin ministereitä kuin kansanedustajiakin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta puhui tiistaina veronkierron ja verovälttelyn kitkemisestä tehdyn keskustelualoitteen teemasta. Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka totesi ensimmäisessä puheenvuorossaan näin:

– Hallitus tarjoili veronkiertäjien armahduslakia, jossa miljoonien eurojen verorikoksesta olisi saanut mitättömät rapsut. Lisäksi hallitus tarjoili suoran omistuksen piilottamista hallintarekistereihin, ja lisäksi kaksi hallituksen ministeriä oli hankkinut käytännön kokemusta veroparatiisista tai verosuunnittelusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Harakan jälkeen vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki totesi, että ”tietenkin tätä helpottaa se, että hallituksessa ainakin kahdella ministerillä on myös käytännön kokemusta siitä, miten veroparatiiseissa yrityksiä järjestellään”.

Myöhemmässä puheenvuorossaan Timo Harakka jatkoi näin:

– Kun tuo korkovähennyslaki tehtiin vuonna 2012, keskustapuolue nosti kovan metelin siitä, että siihen jäi kiinteistöyhtiöiden mentävä porsaanreikä. Ministeri Toivakkahan todisti sen olemassaolon perustamalla kiinteistösijoitusyhtiön Belgiaan. No, kaikki tietenkin odottivat, että kun keskusta nousee valtaan, niin se tukkii tämän porsaanreiän.

Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) sai puheenvuoron seuraavan puhujan jälkeen. Toivakka totesi näin:

– Arvoisa puhemies! Haluan sanoa, että edustaja Harakka valehtelee täällä salissa. Ministeri Toivakka ei ole ollut mukana perustamassa minkäänlaista kiinteistöyhtiötä. Kyseessä on järjestely, jonka 90 vuotta vanha perheyhtiö on tehnyt mahdollisen kaupan toteutuessa, joka ei ole koskaan toteutunut. Tämä kyseinen perheyhtiö on aina työllistänyt Suomessa, maksanut aina veronsa Suomeen. Minä henkilökohtaisesti en ole ollut minkäänlaisissa järjestelyissä mukana. Kyllä, minulla on kahden prosentin omistus kyseisestä yhtiöstä, mutta en ole operatiivisessa toiminnassa mukana. En ole myöskään ollut perustamassa minkäänlaista yhtiötä. Pyydän, että tarkistatte faktat ennen kuin valehtelette täällä salissa.

Kansanedustajien ei ole sopivaa syyttää toisiaan valehtelusta. Varapuhemies Paula Risikko totesi Lenita Toivakan puheenvuoron jälkeen, että ”pyydän käyttämään asiallista kieltä”.

Varapuhemiehen toteamuksesta huolimatta Timo Harakka totesi heti perään, että ”nyt olisi kyllä kiinnostavaa tietää, aiotteko te jollakin tavalla puuttua tähän, kun kahteen kertaan käytettiin tässä salissa sopimatonta kieltä”.

– Myönnän olleeni epätarkka siinä, että ministeri ei ollut operatiivisessa johdossa, mutta hän oli tämän yhtiön omistaja silloin, kun tämä järjestely tehtiin, joka hyödynsi tätä porsaanreikää. Tässä suhteessa asiallisesti ottaen ministeri on tässä toiminnassa ollut osallinen, ja hän itse tunnusti haastattelussa, että tämä järjestely liittyy verosuunnitteluun. Mutta todellakin olisi kiinnostavaa tietää, muuttuuko täällä salissa nyt kielenkäyttö aivan täysin tykkänään hyvien tapojen vastaiseksi, Timo Harakka jatkoi.

Varapuhemies huomautti, että ”edustaja Harakka, jos olisitte kuunnellut, mitä äsken sanoin, sanoin, että täällä pitää käyttää asiallista kieltä. Tämä koskee niin ministereitä kuin edustajiakin, ja nyt lähdetään asialliselle kielenkäytölle”.

Toivakka oli myöhemmin soittanut Harakalle ja pyytänyt anteeksi.

Ikäviä piirteitä

Eduskunnassa jatkuneissa puheissa kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen sanoi, että ”keskustelu on saanut varsin ikäviä piirteitä tässä loppuvaiheessa, varsinkin kun olen ymmärtänyt, että tässä on yhteinen tahtotila ja yhteinen halu ratkaista näitä asioita”

– Minä toivoisin myös sitä, että siinä vaiheessa, kun meillä on yhteinen parlamentaarinen työryhmä, pyritään myös niihin yhteisiin ratkaisuihin rakentavalla tavalla eikä sorruta siihen, että lähdetään auki repimään sellaisia henkilökohtaisen tason asioita, jotka eivät mielestäni tähän keskusteluun lainkaan kuulu, Arto Satonen totesi.

Rkp:n Stefan Wallin valitteli, että jo 2011 hallitusneuvotteluissa tarkoituksenmukaisesti vuodettuja papereita ”on tulkittu täysin mielivaltaisesti, ja edelleenkin tämä sama keskustelu jatkuu, joten tässä mielessä edustajan kritiikki menee täysin harakoille”.

– Sen sijaan olisin enemmän ehkä huolissani siitä, että ay-liike viimeksi eilisen päivän Ilta-Sanomissa kieltäytyi kertomasta pörssiomistuksistaan. Mitä kieltämistä siellä on? Nämä ovat teidän aateveljiänne, edustaja Harakka. Olisin enemmän huolissani tästä asiasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)