X
SULJE MAINOS
Koronapassia on esitetty esimerkiksi tapahtumien turvaamiseen. LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Koronatodistus on jo ”passi” – voisi käyttää Suomessakin

HUS-johtajan mielestä nykyistä koronatodistusta voisi käyttää kotimaassa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtosen mukaan ”koronapassina” voitaisiin jo käyttää nykyistä koronatodistusta.

– Minusta Kanta-palveluihin nyt jo muodostuvan koronatodistuksen voisi ottaa käyttöön myös kotimaassa eikä vain matkustettaessa. Se toimii ennen kaikkea rokotustodistuksena, Lasse Lehtonen vastaa koronapassia käsittelevässä Twitter-keskustelussa.

Koronapassia on esitetty erääksi keinoksi pitää yhteiskuntaa auki koronaturvallisesti. Tiedon rokotuksista ja esimerkiksi tuoreesta negatiivisesta testistä tai sairastetusta taudista sisältävää passia voitaisiin edellyttää vaikkapa tapahtumaan osallistuvalta. Vastaavia ratkaisuja on jo sovellettu monissa muissa Euroopan maissa.

Kanta-palveluista saa nykyisin EU:n koronarokotustodistuksen, testitulostodistuksen ja todistuksen sairastetusta koronataudista. Todistukset saa Omakannasta sen jälkeen, kun rokotus- tai testitulostiedot on tallennettu oikeassa muodossa Kanta-palveluihin. Todistuksista löytyy lisää tietoa tämän linkin takaa.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen tiedetään selvittäneen koronapassin käyttöä jo keväällä. Huhtikuussa valmistuneessa viranomaismuistiossa tarkasteltiin rokotustodistuksen ja erillisen koronatodistuksen mahdollisuuksia. Jälkimmäisellä tarkoitetaan asiakirjaa, joka kertoo rokotuksesta, parantuneesta taudista tai negatiivisesta virustestistä.

Muistiossa punnittiin uudistuksen hyötyjä ja haittoja perustuslain, yhdenvertaisuuden ja henkilötietojen näkökulmasta. Oikeusministeriön virkamiehet pitivät ratkaisuja ongelmallisina.

Muistiota ei koskaan julkaistu tai esitelty eduskunnassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt