Arabian peruskoulun tyhjä käytävä Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kokoomusedustajat: Oppilashuolto pidettävä kunnissa

Sote-uudistus siirtäisi palvelut maakunnille.

Kokoomuksen kansanedustajat ja sivistysvaliokunnan jäsenet Paula Risikko, Sari Multala ja Sofia Vikman vaativat, että Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-uudistuksen oppilas- ja opiskelijahuollon siirto maakuntiin perutaan.

Edustajat esittävät, että lakiesitystä muutetaan niin, että kunnan on mahdollista jatkossa järjestää palvelut tai halutessaan siirtää ne muun toimijan järjestämisvastuulle.

– Useat asiantuntijat ovat jatkuvasti lainvalmistelun aikana esittäneet, että sotea koskevaa lakiesitystä muutetaan ja opiskeluhuolto säilyy tulevaisuudessakin kuntien järjestämisvastuulla. Valitettavasti hallitus ei ole vielä tähän huoleen mitenkään reagoinut, edustajat sanovat tiedotteessa.

Edustajien mukaan peruskoulussa olisi tarjottava nykyistä enemmän moniammatillista tukea muun muassa kuraattori- ja psykologipalveluiden muodossa. Palveluiden siirto maakuntiin ei heidän mielestään tue tätä tavoitetta. Turvaamalla palvelut lähellä niiden käyttäjiä voidaan paremmin varmistaa ennaltaehkäisevä työ ja varhainen puuttuminen.

– Kuntalaisten tarpeita vastaavien palveluiden järjestämiseksi paras asiantuntijuus on kunnissa. Kunnille on annettava mahdollisuus tarpeen mukaan toimia yhdessä muiden kuntien tai maakunnan kanssa opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestämiseksi.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt