Isoilta suomalaisilta vientifirmoilta toivotaan lisää voimavaroja kauppakamareille, jotka toimivat ulkomailla. Kuvassa kontteja Vuosaaren satamassa odottamassa lastausta vientimarkkinoille. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

KL: Kauppakamarit ulkomailla tarvitsevat tukia

Koko toimintamalli pitäisi Keskuskauppakamarin mielestä miettiä uusiksi.

Ulkomailla toimii lukuisia kauppakamareja vastaavia suomalaisten organisaatioita. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori kertoo Kauppalehdessä, että suurin haaste kohdemaissa on pitkälti vapaaehtoispohjalta tapahtuva toiminta.

Virallisesti kauppakamarin nimitystä saa käyttää vain Keskuskauppakamarin alla toimiva organisaatio. Maailmalla organisaatiot toimivatkin eri nimikkeillä, kuten chamber of commerce tai business council.

Organisaatiot kutsuttiin neljä vuotta sitten mukaan Fincham-verkostoon. Verkosto on toiminnallinen ja tarjoaa alustan vaihtaa hyviä käytänteitä, joten kyseessä ei ole organisaatiollinen yhteistyö.

Ainakaan toistaiseksi ulkomailla toimivat kauppakamarit eivät ole tulossa osaksi Keskuskauppakamaria, sillä ulkomailla toimivat Finchamit ovat itsenäisiä organisaatioitaan, jotka rahoittavat oman toimintansa.

– Siinä pitäisi koko tämä toimintamalli miettiä uusiksi ja isojen suomalaisten vientifirmojen pitäisi vielä lisätä resursointia. Maksaa jäsenmaksuja jotenkin keskitetysti ja me ohjattaisiin sitä kohdemaihin, Vuori kertoo.

Keskuskauppakamaria on KL:n mukaan välillä kritisoitu siitä, ettei se pidä tarpeeksi yhteyttä ulkomailla toimiviin suomalaisiin kauppakamareihin. Vuorio myöntää, että Suomessa ollaan jäljessä esimerkiksi Ruotsin, Saksan tai Britannian vastaavia järjestelmiä.

– Nyt saimme rekrytoinnit ja vastuutukset meilläkin kuntoon ja me olemme nyt tämän vuoden aikana lähteneet täysillä liikkeelle, Vuori toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt