Taloyhtiölainojen osuus voi olla hyvin merkittävä ostetun uuden asunnon hinnasta. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

KL: Asumistuella voi kasvattaa omaisuutta

Kela voi maksaa asumistukea osakeasunnon asumismenoista, jotka ovat syntyneet muun muassa rahoitusvastikkeesta.

Joissain tapauksissa Kelan asumistuella voidaan Kauppalehden mukaan kartuttaa tuensaajan omaisuutta, koska tuella korvataan myös yhtiölainojen rahoitusvastikkeita.

Viime kesänä julkaistujen Kelan asumistukitilastojen mukaan yleistä asumistukea maksettiin omistusasunnoissa asuville toissa vuonna 41 miljoonaa euroa. Tukisumma on kaksinkertaistunut melko lyhyessä ajassa.

Kela voi maksaa asumistukea osakeasunnon asumismenoista, jotka ovat syntyneet vastikkeesta, asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen lainojen koroista ja erikseen maksettavista vesimaksuista ja lämmityskustannuksista.

Kelan lakimiehen Petri Hasselin mukaan osakeasunnon hoitomenoina voidaan hyväksyä muun muassa vastike. Sen osalta ei ole tehty erottelua, onko kyse hoitovastikkeesta vai rahoitusvastikkeesta.

Rahoitusvastikkeilla maksetaan viime aikoina asuntokaupoissa yleistyneitä taloyhtiölainoja, joiden osuus voi olla hyvin merkittävä ostetun asunnon hinnasta.

Jos Kela korvaa rahoitusvastiketta, jolla lyhennetään asunnon hankkimiseksi otettua taloyhtiölainaa, kartutetaan tuensaajan henkilökohtaista omaisuutta sosiaaliturvalla.

Hassel muistuttaa, että toisaalta vuokra-asuntojenkin kohdalla voidaan asumistuella epäsuorasti kartuttaa vuokranantajan omaisuutta.

Lainsäätäjä on tosin tehnyt lakiin leikkureita, joiden perusteella vain osa vastikkeista huomioidaan. Hasselin mukaan taustalla on se, ettei asumistuella maksettaisi niin paljon lainojen lyhennyksistä aiheutuvia menoja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt