Antti Kurvinen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Keskustan Antti Kurvinen: Vallitseva tapa opettaa ruotsia ei toimi

Pakkoruotsi ei ole taannut tai vahvistanut kielen osaamista, arvioi kansanedustaja.

Kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.) arvioi ruotsin kielen kohtalona olevan hidas hiipuminen, mikäli se instituutioineen vain kaivautuu omiin poteroihinsa.

– Olisi Suomelle tappio, jos menettäisimme ruotsin kielen. Se on kuitenkin portti pohjoismaiseen yhteistyöhön ja aina eri kielten osaaminen on plussaa ja avaa uutta kulttuurista lisäarvoa ja henkistä pääomaa, Kurvinen sanoo mielipidekirjoituksessaan sanomalehti Pohjalaisessa.

Samaan aikaan tulee hänen mukaansa kuitenkin myöntää, että vallitseva tapa opettaa ruotsia kouluissa ei toimi.

– ”Pakkoruotsi” ei ole taannut eikä vahvistanut kielen osaamista, vaan pikemminkin päinvastoin synnyttänyt vastareaktioita. Tarvitaan uusi asento.

Kurvisen mukaan sekä kaksikielisiä kouluja että päiväkoteja tarvitaan. Ruotsin opetuksessa pitäisi hänen mukaansa ottaa enemmän esiin nuorten maailmaan kuuluvia musiikki- ja kulttuuriteemoja. Myös kaksikieliset yritykset voisivat hänen mielestään lähteä yhteistyöhön oppilaitosten kanssa, jotta hyödyt konkretisoituisivat.

– Meillä täytyisi olla välineitä, joilla voisimme lisätä niin koulujen kuin harrastustenkin välistä ”kielivaihtoa”. Yhteinen ”kieli” ja intohimo voi olla esimerkiksi jalkapallo. Kun on intohimo, kieli seuraa siinä perässä lähes automaattisesti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt