Yhä useampi toimeentulotukea saavista hakee sitä verkossa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kelan johtaja huolestui: Toimeentulotuen hakemuksia liki kaksi miljoonaa

Hakemusten määrä on viime vuosina kasvanut voimakkaasti.

Yli viidennes perustoimeentulotuen hakemuksista ei täytä tuelle asetettuja kriteerejä, kertovat Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen ja etuusjohtaja Anne Neimala Lännen Median puheenvuoro-kirjoituksessaan, joka on julkaistu Turun Sanomissa.

– Yli 20 prosentissa hakemuksista talouden käytössä olevat varat ovat olleet niin suuret, että toimeentulotukea ei ole myönnetty.

Kelan johtajien mukaan perustoimeentulon hakemusmäärät ovat huolestuttavassa kasvussa. Kun vuonna 2017 Kela teki toimeentulotuesta 1,7 miljoonaa ratkaisua, viime vuonna niitä oli jo 1,9 miljoonaa.

– Hakemusmäärät kasvavat osittain sen takia, että perusturvan taso ei kaikkialla riitä elämiseen. Parantunut taloustilanne ei myöskään ole auttanut kaikkia työllistymään. Suuret hakemusmäärät kertovat osittain myös siitä, että tuen alikäyttö on tullut näkyväksi ja että sitä hakevat myös ihmiset, joilla ei ole siihen lain mukaan oikeutta.

Kirjoittajien mukaan hakemusten määrä on valtava, mutta hakemisen prosessia on kehitetty määrätietoisesti esimerkiksi sähköisillä palveluilla.

– Perustoimeentulotukea haetaan mielellään verkossa ja nimenomaan paikkaamaan toimeentulon vajeita. Toimeentulotukea haetaan Kelasta enemmän kuin kunnista aikanaan, ja hakemukset ratkaistaan Kelassa nopeammin kuin kunnissa. Tuen alikäyttö on odotusten mukaisesti vähentynyt.

– Perustoimeentulotuki on Kelan hoidossa kehittynyt yhdenvertaiseksi ja läpinäkyväksi. Tätä hyvää kehitystä ei saa hukata, kun toimeentulotuen haasteita ratkaistaan, Aaltonen ja Neimala kirjoittavat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt