X
SULJE MAINOS
Hoitajamitoitus ei näytä lisänneen hoitajien määrää. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Juhana Vartiainen: Säädettiin laki, ettei saa olla hoitajapulaa

Helsingin pormestarin mukaan muissa Pohjoismaissa palkataan hoitajia.

Lakiin säädetty hoitajamitoitus ei Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen (kok.) mielestä ole ollut oikea tapa ratkaista hoitajapulaa.

– Todellisuus ja laki. Muissa pohjoismaissa ratkotaan hoitajapulaa lisäämällä työvoimaa ja terveydenhoidon resursseja, Suomessa säätämällä lakiin, ettei pulaa saa olla, hän päivittelee Twitterissä.

Vartiainen viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti eilen, ettei hoitajien määrä ole noussut vanhustenhoidossa.

– Yksiköihin palkataan edelleen pääasiassa avustavaa työvoimaa. Tämä auttaa olemassa olevan hoitohenkilöstön työn kohdentamisessa tehokkaasti asiakastyöhön, mutta henkilöstömitoituksen lopulliseen tavoitteeseen 0,7 ei tällä keinolla ole mahdollista päästä, THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa kommentoi.

Seurannan tiedot kerättiin kolmen viikon aikana toukokuussa 2021. Edellinen vastaava seuranta tehtiin marraskuussa 2020. Valvontaviranomaiset käyttävät seurantatietoja vanhuspalvelulain toteutumisen valvonnassa.

THL:n mukaan peräti joka kymmenes ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä ei yltänyt lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen ja työvoimapulan ennustetaan vain pahenevan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on pyrkinyt parantamaan hoivan tasoa edellyttämällä lailla vähimmäismäärää hoitajia ympärivuorokautisessa vanhustenhoivassa. Vähimmäismitoitus on nyt 0,55 hoitotyötä tekevää henkilöä. Määrä nousee vuodenvaihteessa 0,6 ja keväällä 2023 0,7 hoitotyötä tekevään asiakasta kohden.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt