Tutkijoiden mukaan altistumisen määritelmä ja aikaikkuna on tutkimustiedon valossa varsin kapea. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Joka toinen koronaa kantava on Suomessa oireeton

Suomalaistutkijoiden mukaan koronan tartuttavuus ei riipu oireiden vakavuudesta.

Suomalaisista tieteentekijöistä, lääkäreistä ja asiantuntijoista koostuva Eroon koronasta -ryhmä toteaa tiistaina julkaistussa muistiossaan, että koronaa oireettomasti kantavilla on merkittävä rooli viruksen leviämisessä.

Tutkijat huomauttavat, että koronavirustaudin  itämisaika on keskimäärin viisi vuorokautta, mikä tarkoittaa sitä, että tartunnasta kestää viisi päivää ennen kuin oireet ilmenevät. Tartunnan saanut kuitenkin tartuttaa muita jo oireettomassa vaiheessa, jopa neljä vuorokautta ennen oireiden alkua.

– Tartunnan saaneiden tartuttavuus kestää nykyarvioiden mukaan noin kahdeksasta neljääntoista vuorokautta. Tartuttavuus ei riipu oireiden ilmenemisestä tai niiden vakavuudesta, tutkijat toteavat.

Heidän mukaansa tämän hetken oletus on, että 40-50 prosenttia koronatartunnoista tulee oireettomilta kantajilta. Tämä osuus sisältää sekä taudin oireettomasti sairastavat että ne, jotka ovat saaneet tartunnan vastikään, mutta joiden oireet eivät ole vielä ilmaantuneet.

– Lasten rooli viruksen leviämisessä on vähäisempi kuin aikuisten. Vaikka lapset tartuttavat muita, se tapahtuu harvemmin kuin aikuisilla ja lapset tartuttavat pääasiassa perheenjäseniään, tutkijaryhmän muistiossa todetaan.

Oireettomien tartunnan kantajien riskiä pystytään ryhmän vähentää siten, että jäljityksessä pystytään toimimaan mahdollisimman nopeasti. Olennaista tutkijoiden mukaan on, että keskiarvojen perusteella altistuneet voivat olla tartuttavia jo vuorokauden kuluttua ensimmäisen tartunnan saaneen oireiden ilmaantumisesta.

– Nykyisten jäljitysohjeiden mukainen altistumisen määritelmä ja aikaikkuna on tutkimustiedon valossa varsin kapea, ja sitä tulisikin laajentaa nykyisestä kaikkien uusien tartuntojen jäljittämiseksi ja uusien tartuntaketjujen ehkäisemiseksi, tutkijat toteavat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt