Verkkouutiset

Jaana Pelkosen mukaan ilman Nato-jäsenyyttä Suomelta puuttuu oleellisin: takuu turvasta

Kansanedustajan mielestä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö ei korvaa jäsenyyttä Natossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Jaana Pelkonen (kok.) kirjoittaa Uuden Suomen blogissa, että Suomen ja Ruotsin välinen puolustusliitto edistäisi kiistatta maamme turvallisuutta ja vakautta.

Verkkouutiset kertoi aiemmin, että puolustusvaliokunnan jäsenet suhtautuvat myönteisesti Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämiseen.

Pelkosen mielestä kahdenvälistä puolustusyhteistyötä maidemme välillä voidaan syventää kuitenkin myös monin muin konkreettisin keinoin.

– Toukokuussa 2016 järjestetty yhteinen merisotaharjoitus Swefinex oli tästä hyvä esimerkki. Harjoituksessa simuloitiin muun muassa sukellusvenetorjuntaa Gotlannin ympäristössä. Lopullisena päämääränä on muodostaa yhteinen merellinen taisteluryhmä, jota voidaan käyttää kriisi- ja konfliktitilanteissa molemmille maille elintärkeän meriliikenteen suojaamiseen. Vastaavanlainen harjoitus voidaan järjestää Gotlannin edustalla simuloimaan Ahvenanmaan suojaamista konfliktitilanteissa, Pelkonen sanoo.

Pohjoismainen yhteistyö ei Pelkosen mukaan korvaisi Nato-jäsenyyttä.

– Suomen jäsenyys Natossa vahvistaisi turvallisuuspoliittista asemaamme ja nostaisi merkittävästi kynnystä loukata Suomen alueellista koskemattomuutta. Jäsenyys myös lisäisi päätösvaltaamme omaa turvallisuuttamme koskevissa asioissa. Naton rauhankumppaneina Suomi ja Ruotsi ovat monessa suhteessa etuoikeutettuja. Meiltä ei puutu kuin se kaikkein oleellisin: takuu turvasta, hän sanoo.

Pohjoismaiden välinen yhteistyö ei Pelkosen mielestä myöskään rajoitu pelkästään sotilaallisen valmiuden kehittämiseen, vaan työtä turvallisuuden tuottamiseksi tehdään laajasti.

– Sekä Suomen että Ruotsin etu on toimia yhdessä EU:n puolustusyhteistyön vahvistamiseksi. Yhteistyö etenee parhaiten pienissä maaryhmissä. Komission ehdotus EU:n yhteisestä puolustusrahastosta toisi molemmille maille kustannussäästöjä yhteisissä puolustushankinnoissa sekä vauhdittaisi puolustusalan kehitystä pohjoismaissa.

Samaan aikaan Pelkosen mukaan puolustusyhteistyön mahdollisuuksia tulee jatkuvasti kehittää myös Suomen sisällä.

– On tärkeää saattaa loppuun mahdollisimman ripeästi lakimuutos, jonka tarkoituksena on luoda puolustusvoimille edellytykset antaa ja vastaanottaa kansainvälistä sotilaallista apua, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)