Jaana Pelkonen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Jaana Pelkonen: Normien purku toimii – nämä seuraavaksi

Kansanedustajan mukaan ylisääntelyä vähentämällä parannetaan kaikkien elämänlaatua.

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) kirjoittaa norminpurusta blogissaan. Hänen mukaansa monet rajoitteista on luotu vuosikymmenten aikana eivätkä ne enää toimi nyky-yhteiskunnassa.

– Byrokratia ja liiat normit ovat haitanneet suomalaisten arkea monella elämän osa-alueella jo pitkään, Jaana Pelkonen toteaa.

Hänen mukaansa sääntelyn vähentämisessä on todella onnistuttu kuluneen hallituskauden aikana. Norminpurku myös edistää kaupunkikulttuuria ja tekee Suomesta ja Helsingistä entistä houkuttelevamman matkakohteen.

– Ensimmäiseksi vuonna 2016 voimaan astui kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, minkä myötä Suomessakin on pystytty nauttimaan kauppojen aiempaa pidemmistä aukioloajoista. Tämä on helpottanut monen arkea merkittävästi, Jaana Pelkonen listaa.

– Muutos entiseen on merkittävä ja vaikutus kaupunkien henkiseen ilmapiiriin ja elävyyteen myös virka-aikojen ulkopuolella suuri.

Toisena hän toteaa nyt voimaan astuneen alkoholilain kokonaisuudistuksen ja ravintoloiden oikeuden päättää itse aukioloajoistaan. Panimot saavat myydä tuotteitaan suoraan ulos. Tilapäisiä anniskelulupia saa ilmoituksella. Festivaalien kalja-aitaukset poistuvat.

– Näiden mukana ravintolatoiminta helpottuu ja vapautuu selkeästi. Happy hour -tarjoukset katukuvassa ja ravintoloiden kevyempi sääntely luovat uutta pohjaa elävälle kaupunkikulttuurille ja vastuulliselle alkoholinkulutukselle ravintoloiden sisällä.

Seuraavaksi on kansanedustajan mukaan tänä vuonna tulossa vapautuksia ja muutoksia liikennepalveluissa kuten taksiliikenteen vapautumisessa.

– Suomalaisen yhteiskunnan muuttuminen vapaammaksi näkyy suoraan Suomeen saapuneiden matkailijoiden kokemuksissa. Enää ei tarvitse kolkutella sulkeutuneita ravintoloita tai ihmetellä kiinni olevia kauppoja. Matkailun kasvaessa tämä tarjoaa turisteille laajempia mahdollisuuksia käyttää täkäläisiä palveluita, mikä tuo Suomeen työtä ja tuloja. Norminpurku siis toimii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt