Palkkaverotus uhkaa kiristyä vuoden 2020 puolella. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

IL: Keskituloisen palkansaajan verotus voi kiristyä 240 eurolla

Veronmaksajien pääekonomisti varoittaa palkkaverotuksen ankarasta kiristymisestä.

Kilpailukykysopimukseen sisältyvät määräaikaiset sosiaalivakuutusmaksujen muutokset ovat erääntymässä näillä näkymin vuodenvaihteessa.

Niiden päättyminen uhkaa kiristää palkansaajan tuloveroa 0,5-0,6 prosenttiyksikköä eli lisätä palkkaverotusta yhteensä noin puoli miljardia euroa.

– Keskituloisen palkansaajan, jonka ansio on 3 459 euroa kuukaudessa, verotus kiristyisi 240 euroa vuodessa eli noin parikymppiä kuukaudessa. Pahaltahan se näyttää, Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola sanoo Iltalehdelle.

Hänen mukaansa tuleva hallitus voisi halutessaan kompensoida tilannetta keventämällä tuloverotusta.

Työeläkevakuutusmaksu nousisi muutoksen myötä 0,4 prosenttiyksikköä 7,15 prosenttiin ja sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu nollasta 0,66 prosenttiin. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan sairausvakuutuksen päivärahamaksu alenisi puolestaan 0,38 prosenttiyksikköä 1,16 prosenttiin.

Jos Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen vetämä hallitus ei kompensoi tilannetta ja myös indeksitarkistukset jätetään tekemättä, kiristyisi palkansaajien verotus ensi vuoden puolella vielä enemmän. Veromuutokset heijastuisivat arvioiden mukaan nopeasti kuluttajien ostovoimaan ja Suomen yleiseen taloustilanteeseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt