Verkkouutiset

HS: Miksi ilmakehä ei mene rikki, kun siitä mennään raketilla läpi?

Ilman molekyylit ovat vähän kuin hiekanjyvät kuivassa hiekassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomain tiedesivuilla lasten tiedekysymyksissä kysytään jälleen olennaisia kysymyksiä.

Lapset kysyvät tiedemiehiltä muun muassa voiko ilvekseen tarttua nuha (kyllä, mutta ei ihmisestä), miksi väsyneellä ihmisellä on silmäpussit (silmäluomien ihon alle kertyy nestettä, kun nukumme huonosti), miksi kirosanoja on jos niitä ei saa käyttää (ei hyvää käytöstä) ja missä sijaitsee Suomen keskimmäinen piste (Puolangan Housuvaarassa tai Haapajärven Kuusaalla).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Yhdeksänvuotias Helmi Pölkki on kysynyt ”miksi ilmakehä ei mene rikki, kun siitä mennään raketilla läpi?”.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Tiera Laitinen vastaa HS:ssa Helmille.

– Ilma koostuu pienistä hiukkasista, joita kutsutaan molekyyleiksi. Ilman molekyylit eivät ole mitenkään kiinni toisissaan, vaan ne liikkuvat toistensa ohi vähän kuin hiekanjyvät kuivassa hiekassa. Siksi ne pääsevät helposti tunkeutumaan kaikkialle pieniinkin koloihin, ja ilma täyttää tasaisesti kaikki paikat, tutkija kertoo.

– Kun raketti ammutaan ilmakehän läpi, se kyllä työntää ilman pois tieltään ja tekee siten kulkiessaan reikää ilmakehään. Raketin mentyä ohi ilman molekyylit ryntäävät kuitenkin heti takaisin ja tukkivat reiän. Ilmakehä siis paikkaa itse itsensä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)