X
SULJE MAINOS
Silloinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen allekirjoitti Suomen puolesta Suomen ja Kreikan välisen vakuussopimuksen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

HS: Jutta Urpilaisen vaatimat Kreikka-vakuudet tuottavat tappiota

Suomi on maksanut investointipankille tähän mennessä 1,2 miljoonaa euroa varojen hallinnoinnista.

Suomen valtio ja kreikkalaiset liikepankit solmivat vuonna 2012 tuottojenvaihtosopimuksen, jota kutsuttiin ”vakuusjärjestelyksi”. Sen piti kattaa Suomen vastuut Kreikan hätärahoituksesta, mutta ainakin toistaiseksi suunnitelma on epäonnistunut, kertoo Helsingin Sanomat.

Suomi neuvotteli valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) johdolla itselleen Kreikka-vakuudet. Suomi oli ainoa eurovaltio, joka halusi tehdä kreikkalaisten pankkien kanssa tuottojenvaihtosopimuksen.

Alkuvaiheessa sulkutilillä olevan pääoman arvo oli 925 miljoonaa euroa, mutta elokuun lopussa pääoman arvo oli enää 916 miljoonaa euroa. Sijoitustuotto on –1,02 prosenttia.

Suomi on maksanut sulkutilillä olevien varojen hallinnoinnista palkkiona investointipankille elokuun loppuun mennessä 1,2 miljoonaa euroa. Jos palkkiot otetaan huomioon, sijoitustuotto on ollut –1,15 prosenttia.

Kreikkalaisten pankkien sulkutilille sijoittamat varat on sijoitettu parhaan luottoluokituksen eurovaltioiden joukkolainoihin. Niiden tuotto on kuitenkin ollut poikkeuksellisen heikko historiallisen matalan korkotason takia.

Valtiovarainministeriö arvioi vuonna 2012, että sulkutilillä olevan pääoman arvo kasvaa 30 vuodessa kolmen prosentin korko-oletuksella 2,2 miljardiin euroon.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt