Brittiläinen Eurooppa-vastaisuuden määrä on kirjoittajan mukaan vakio. LEHTIKUVA / AFP Daniel Leal-Olivas

Henna Virkkunen: Kovan Brexitin uhka teettää hätälakeja

EU varautuu Britannian sopimuksettomaan eroon EU:sta.

– Brexit-kello käy, mutta Britanniassa ratkaisua ei näy. Käytännössä mahdolliset lisäesitykset rajaratkaisuun tai lisäaika näyttävät menevän aivan kalkkiviivoille, mahdollisesti maaliskuun EU-huippukokoukseen, toteaa kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen uutiskirjeessään.

Virkkusen mukaan Euroopan unioni varautuu kuitenkin Britannian sopimuksettomaan eroon EU:sta.

– Se tarkoittaa isoa nippua ”hätälakeja”, sillä ilman lakeja ja sopimuksia lähes kaikki keskinäinen toiminta katkeaisi huhtikuussa.

Tällä viikolla EU-parlamentti hyväksyi muun muassa asetukset lentoliikenteen ja rahtiliikenteen jatkumisesta eron jälkeen.

– Brittien lentoyhtiöille annetaan oikeus ylittää ja tehdä pysähtymisiä EU:n alueella, mikäli Britannia myöntää vastaavan oikeuden meille, Virkkunen kertoo.

– Samoin maantien rahtiliikenteessä keskinäinen liikenne voi jatkua, jos Britannia sitoutuu edelleen yhteisiin sääntöihin reilusta kilpailusta, kuljettajien luvista, pätevyyksistä ja liikenneturvallisuudesta.

Virkkunen korostaa asetusten olevan määräaikaisia, koska tavoitteena on päästä Britannian kanssa sopimukseen tulevasta suhteesta, kunhan ero saadaan ensin selväksi.

Vastaavia asetuksia on tulossa seuraavana viikkoina lisää koskien muun muassa kansalaisten viisumivapautta, kemikaaliturvallisuutta, eläinkuljetuksia.

– Ensisijaisena tavoitteena edelleen on, että britit hyväksyisivät erosopimuksen, jossa nämä kaikki asiat huomioitu, mutta ellei näin käy, on varauduttava myös huonompaan vaihtoehtoon.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt