Opiskelua Laurea-ammattikorkeakoulussa Espoossa 2012. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Henkilöstövuokraaja Ylelle: Yritysten on itse koulutettava osaajia

Perinteiset tutkintopohjaiset ohjelmat ovat liian hitaita osaamisvajeen ratkaisemiseksi.

Henkilöstövuokrausta ja ulkoistuksia tarjoavan Manpower Groupin toimitusjohtaja Matti Kariola arvioi Ylelle, että suomalaiset työmarkkinat ovat vaarassa jakautua kahtia.

Työmarkkinoilla on haluttuja osaajia, mutta markkinoille myös vapautuu digitalisaation ja automaation takia henkilöitä, joiden osaamiselle ei ole enää niin paljon kysyntää.

Ratkaisu olisi hänen mielestään erilaisen muuntokoulutuksen tuntuva nopeuttaminen. Nykyiset perinteiset tutkintopohjaiset ohjelmat ovat liian hitaita.

Kariola painottaa, että täsmänä täytyy kouluttaa ja yritysten kannattaa ottaa koulutus yhä aktiivisemmin työkaluvalikoimaansa osaamisen hankkimiseksi.

Manpowerin säännöllisesti tekemän työantajakyselyn mukaan 83 prosenttia työnantajista ennustaa työllistämisensä pysyvän ennallaan heinä-syyskuussa. 11 prosenttia aikoo kasvattaa henkilöstönsä määrää ja neljä prosenttia vähentää. .

Työllistämisaikeissa on tultu viime vuodesta alaspäin, mutta tämän vuoden ajan työllistämisaikeet ovat pysyneet vakaina. Itä-Suomessa työnantajien arvio on kuitenkin nyt kahteen vuoteen huonoin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt