Ihmisiä Aleksanterinkadulla Helsingissä syyskuun lopulla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Heikko luottamus kertoo elpymisen hidastuvan

Suomen talous voi ekonomistin mukaan jopa painua vuoden lopulla laskevalle trendille.

Sekä yritysten että kotitalouksien heikko luottamus kertoo Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan siitä, että talouden elpymisen paras vaihe on ohi.

Elinkeinoelämän keskusliiton ja Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien kyselytulosten mukaan yritysten arvio vallitsevasta suhdannetilanteesta oli varsin synkkä ja kuluttajien luottamus jatkoi heikkenemistä lokakuussa.

Appelqvistin mukaan kuluttajaluottamuksen heikkeneminen oli odotettavaa. Luottamuksen heikkeneminen tuntuu seuraavan melko tarkasti koronaepidemian kehitystä.

– Koronaepidemian toinen aalto on kiihtynyt syksyllä varsin nopeasti, mikä synnyttää huolta erityisesti Suomen makrotalouden kehityksestä, hän arvioi tiedotteessa.

Kuluttajien arvio talouden kehityksestä on Appelqvistin mukaan selvästi pessimistisempi kuin useimmissa ekonomistien talousennusteissa, joissa edelleen tyypillisesti ennakoidaan ensi vuodelle kasvua ja talouden elpymistä.

– Myös kotitalouksien näkemykset työttömyyden kehityksestä olivat synkkiä: 76 prosenttia vastaajista arvio työttömyyden lisääntyvän seuraavan vuoden aikana. Tässä suhteessa kuluttajien arviot ovat melko lailla linjassa ennusteiden kanssa.

Eräs yllätys hänen mukaansa on viime kuukausina ollut asunnonostoaikeiden kipuaminen jopa ennätyksellisen korkeiksi koronaepidemiasta huolimatta.

– Jos asunnonostoaikeet säilyvät koholla, voi sen ajatella heijastuvan pidemmällä aikavälillä myös rakentamiseen, mikä toisi piristystä talouteen.

Myös yritysten arvio vallitsevasta suhdannetilanteesta oli varsin synkkä Elinkeinoelämän keskusliiton aamulla julkistaman suhdannebarometrin mukaan.

– Suhdannenäkymät eivät ole heikentyneet, mutta eivät juurikaan myöskään parantuneet. Toisin sanoen matalasuhdanne on yritysten arvion mukaan saamassa jatkoa. Sekä yritysten että kotitalouksien heikko luottamus kertoo siitä, että talouden elpymisen paras vaihe on ohi. Jatkossa elpymisen tahti tulee olemaan hidasta vuoden viimeisellä neljänneksellä, ellei jopa painuta takaisin laskevalle trendille, Appelqvist arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt