Pakkopalautuksia vastustava mielenosoitus eduskuntatalon portailla Helsingissä 11. helmikuuta 2020. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Palautukset on toteutettava ilman häiriköintiä”

Oikeusvaltioon kuuluu lainvoimaisten viranomaispäätösten toimeenpano, kansanedustaja huomauttaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestmanin mukaan palautuspäätökset on toimeenpantava tehokkaasti ja ilman häiriköintiä.

Hän vastaa Twitterissä vasemmistoliiton Veronika Honkasalolle, joka arvostelee Suomen suorittamaa pakkopalautusta Afganistaniin.

– On irvokasta puhua ”vauvakadosta”, kun Suomi heittää käytännössä näiden nuorten ihmisten potentiaalin hukkaan, Veronika Honkasalo kirjoittaa.

Tiistaina pakkopalautuksia vastustavaan mielenosoitukseen osallistui Honkasalon lisäksi vihreiden Iiris Suomela ja Jenni Pitko. Veronika Honkasalon mukaan ”ei voida puhua oikeusvaltiosta”, jos neljä vuotta Suomessa kuuliaisena eläneet nuoret ihmiset joutuvat elämään epävarmuuden keskellä.

– Olen monesti sanonut, että odotuttaminen epävarmassa tilanteessa on yksi institutionaalisen väkivallan muoto. Kaikkein surullisinta on se, että näiden turvapaikanhakijoiden tilanne tuntuu kiinnostavan enää harvoja – ehkä pelätään, että heidän oikeuksiensa ajaminen tahraa maineen, Honkasalo toteaa.

Heikki Vestman puolustaa viranomaisten toimintaa.

– Oikeusvaltioon kuuluu, että lainvoimaiset viranomaisten ja tuomioistuinten päätökset pannaan täytäntöön. Oikeusvaltioon ei kuulu, että kukin itse päättää, mitä lakia ja lainvoimaisia päätöksiä noudatetaan, Vestman sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt