Hän koki ISIS:n orjamarkkinat – ”13 miestä raiskasi minut”

ISIS-järjestön jihadistit myyvät jesidivähemmistöön kuuluvia naisia orjiksi.

21-vuotias Leila (nimi muutettu) on juuri päässyt takaisin perheensä luo Irakin Erbilissä sijaitsevalle pakolaisleirille. Hänen veljensä Haider (nimi muutettu) onnistui lainaamaan riittävästi rahaa ostaakseen Leilan ja hänen siskonsa takaisin heidät kaapanneilta ISIS-jihadisteilta.

Leila kertoo tarinansa leirillä vierailleelle ihmisoikeusaktivistille ja kirjailijalle Zainab Salbille. Salbi kirjoittaa kuulemastaan tässä New York Timesin reportaasissa.

Zainab Salbin mukaan moni ei halua tai kykene puhumaan kokemuksistaan ISIS:n hallussa. Leila on kuitenkin toista maata. ISIS-jihadistien vääräuskoisina pitämiin jesideihin kuuluva Leila sanoo tuntevansa silmitöntä raivoa jihadisteja kohtaan.

”Teen mitä tahansa kertoakseni totuuden siitä, mitä he tekivät minulle ja kaikille yhteisöni naisille”, Leila toteaa.

Leila kertoo, kuinka jihadistit toimivat vallattuaan uuden alueen. Ensin ISIS-taistelijat olivat erotelleet miehet naisista. Sitten kaikki miehet ammuttiin. He, joita ei surmattu heti, huumattiin, jotta heitä olisi helpompi käsitellä. Naiset lastattiin busseihin ja vietiin suurelle aukiolle, jolla odotti jo ennestään satoja naisia.

”He käskivät meitä riisumaan huivimme ja avaamaan paitamme, jotta he näkisivät rintamme. Tämä aukio oli tori, jolle ISIS-miehet tulivat valitsemaan ne tytöt, joista he pitivät”, Leila kuvailee.

Hänen mukaansa kaikki vanhat naiset ja äidit lapsineen lähetettiin toisaalle.

”Emme tiedä, missä he ovat. Heidän joukossaan oli äitini ja sisariani.”

Otettiin orjaksi

Leila kertoo, kuinka lihava jihadisti oli valinnut hänet naisten joukosta. Mies pelotti häntä, joten hän rukoili paikalla ollutta laihempaa ISIS-taistelijaa ottamaan hänet lihavan miehen sijasta. Nyt hän miettii, olisiko ensimmäinen mies ollut parempi vaihtoehto.

Jihadisti kävi Leilaan käsiksi jo ensimmäisenä yönä.

”Aamulla olin jäätynyt henkisesti ja fyysisesti eikä millään ollut enää mitään merkitystä. En kuitenkaan tajunnut, etten ollut vielä kokenut kaikkein pahinta”, Leila sanoo.

Leilaa pidettiin vankina samassa talossa muutamien muiden naisten kanssa. He saivat syödäkseen vain riisiä ja tomaattikastiketta.

Leila kertoo miehen raiskanneen hänet aina halutessaan ja antaneen myös ystäviensä raiskata hänet. Leila joutui myös ISIS-sotilaiden joukkoraiskauksen uhriksi.

Hän sanoo kaikkien tapaamiensa ISIS-taistelijoiden olleen irakilaisia.

”Pahimmat heistä olivat Tel Afarista, Mosulin lähistöltä. Heillä kaikilla oli pitkät tukat ja parrat. Pahinta oli heidän hajunsa. En ole koskaan haistanut mitään niin kamalaa. He eivät peseydy. He ovat pikemminkin eläimiä kuin ihmisiä.”

Ostettiin vapaaksi

Leilan mukaan jihadistit ottavat kaappaamistaan naisista orjiksi vain jesidejä.

”Shiia-naiset poltetaan elävältä. Näin, kuinka eräs poltettiin aivan edessämme. Kristityt naiset jätetään rauhaan sillä ehdolla, että heidän perheensä maksaa ISIS:lle palkkion siitä, että he harjoittavat uskontoaan heidän alueellaan. Sunni-naiset jätetään rauhaan, kunhan he vain seuraavat ISIS:n määräyksiä”, Leila kertoo.

Leila myytiin ja ostettiin useita kertoja vankeutensa aikana 10–200 dollarin eli noin 9-180 euron hintoihin. Hän kertoo joutuneensa 13 eri miehen raiskaamaksi. Lukuisat pakoyritykset epäonnistuivat.

Leilan mukaan orja voi vapautua ISIS:n kynsistä vain, jos hänen perheensä kykenee ostamaan hänet vapaaksi. Tällaisessa tapauksessa hinta on usein vähintään tuhansia dollareita. Se on liikaa useimmille pakolaisperheille.

”Minulla ei ole nyt menneisyyttä eikä tulevaisuutta. Olen juuttunut vihaan ja tuskaan, joka kumpuaa siitä, mitä ISIS teki perheelleni, yhteisölleni ja minulle”, Leila sanoo.

”Haluan vain äitini ja sisareni palaavan takaisin. Aion puhua siihen asti, että heidät vapautetaan.”

Kommentit