Verkkouutiset

Hallitus vetoaa perustuslakiin: julkisen vallan edistettävä työllisyyttä

Hallitus aikoo jatkaa niin sanotun irtisanomislain valmistelua, jos eduskunta antaa sille luottamuksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtioneuvosto antaa eduskunnalle huomenna tiistaina tiedonannon hallituksen työllisyyspolitiikasta ja työllistämiskynnyksen madaltamisesta pienissä yrityksissä.

Valtioneuvoston tänään hyväksymässä tiedonannossa vedotaan siihen, että perustuslain 18 §:n mukaan julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstään.

Hallitus on pyrkinyt edistämään työllisyyttä monilla eri toimilla tiedonantonsa mukaan. Erityisesti pienissä yrityksissä työsuhdeturvaa koskevien säännösten on katsottu nostaneen työllistämiskynnystä. Tämän vuoksi hallitus on osana työllisyyttä edistäviä toimia valmistelemassa ja tuomassa eduskuntaan esityksen laiksi työllistämiskynnyksen alentamisesta alle 10 hengen yrityksissä.

Samalla työttömyysturvalaissa säädettyä työsuhteen päättymisen perusteella asetettavaa korvauksetonta määräaikaa eli niin sanottua karenssia lyhennettäisiin nykyisestä 90 päivästä 60 päivään tilanteissa, joissa työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä. Kevennys koskisi kaiken kokoisissa yrityksissä työskenteleviä työntekijöitä. Muutoksesta aiheutuu arviolta joidenkin miljoonien vuosittainen kustannuslisä valtiolle.

Työsuhdeturvan tason kansainvälinen vertailu hankalaa

Eri maissa sovellettavan työsuhdeturvan tason vertailu on hallituksen mukaan sääntelykokonaisuuden erilaisten piirteiden vuoksi vaikeaa. OECD:n selvitysten vertailujen perusteella Suomen henkilöperustainen irtisanomissuoja on tiukempaa kuin OECD-maissa keskimäärin.

Kuten nykyisinkin, myös jatkossa irtisanomisen perusteena tulisi olla asiallinen ja painava syy. Hallituksen mukaan laki parantaisi pienyrittäjän mahdollisuuksia työllistää ja siten vähentää työttömyyttä, erityisesti pitkäaikaistyöttämyyttä. Lisäksi lain katsotaan parantavan tuottavuutta.

Hallitus aikoo jatkaa pienten yritysten työllistämiskynnyksen madaltamista koskevan hallituksen esityksen valmistelua, jos eduskunta antaa hallitukselle luottamuksen tässä asiassa.

Tiedonannosta käydään keskustelu huomenna kello 14 alkavassa täysistunnossa. Tiedonannon käsittely päättyy yleensä hallituksen luottamusäänestykseen, joka toimitettaisiin ylihuomenna keskiviikkona.

Talous tasapainottunut ja työpaikat lisääntyneet

Tiedonannon mukaan hallituksen kaksi päätavoitetta ovat olleet työllisyyden parantaminen ja julkisen talouden vahvistaminen. Talous on kasvanut 7,6 prosenttia ja työllisyysaste on parantunut 3,9 prosenttiyksikköä kesäkuusta 2015, jolloin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus aloitti.

Julkinen talous oli silloin lähes kuusi miljardia alijäämäinen, mutta ensi vuonna se on valtiovarainministeriön arvion mukaan tasapainossa.

Hallituskauden aikana on tullut yli 115[nbsp]000 työllistä lisää. Tänä syksynä julkaistun tutkimuksen mukaan hallituskauden päätöksillä saavutetaan 33[nbsp]000[nbsp]–[nbsp]42[nbsp]000 työpaikan lisäys. Lisäksi kilpailukykysopimuksen vaikutus on arviolta noin 30[nbsp]000[nbsp]–[nbsp]40[nbsp]000 työpaikkaa. Hallituksen tiedonannon mukaan nämä päätökset ovat olleetkeskeisesti vaikuttamassa siihen, että Suomi on päässyt mukaan kansainvälisen talouden nousuun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)