Lentoliikenteen päästöjä on Pekka Vähähyypän mukaan vähennettävä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Finnair vastaa: Maksamme jo lukuisia maksuja

Finnairin toimitusjohtajan mukaan lentoliikenne on jo mukana EU:n päästökaupassa.

Finnairin toimitusjohtajaa sijaistavan Pekka Vähähyypän mukaan lentoliikenteen verotuksesta on julkisuudessa ollut väite, joka perustuu ”ilmeisesti väärinkäsityksiin”. Väitteen mukaan lentoliikennettä verotettaisiin merkittävästi kevyemmin kuin muita liikennemuotoja – laivaliikennettä, raideliikennettä ja ammattiautoilua.

− Kansainvälisessä lentoliikenteessä polttoaineiden verottomuus ja lippujen arvonlisäverottomuus perustuu yhteisiin kansainvälisiin sopimuksiin, joita Suomikin noudattaa. Suomessa myös muut liikennelajit – rautatiet, ammattimainen maantieliikenne ja vesiliikenne – saavat saman vero¬kantatuen kuin lentoliikenne, Pekka Vähähyyppä kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivulla.

− Lisäksi lentoliikennetoimiala kustantaa itse infrastruktuuri-investointinsa, kun taas esimerkiksi tiestön rakentaminen ja ylläpitäminen ovat merkittävä kuluerä valtion budjetissa, hän sanoo.

Lentoliikenteen päästöjä on Vähähyypän mukaan vähennettävä.

− Ja siihen me määrätietoisesti pyrimme. Globaalit ongelmat kuitenkin tarvitsevat globaaleja ratkaisuja, jotka aidosti edistävät kasvihuonekaasujen vähentämistä.

− Otamme päästöjen vähentämisen vakavasti. IPCC:n raportin valossa lentoliikenteen täytyy vielä tarkastella tavoitteittaan uudelleen, jotta edistämme 1,5-tavoitteeseen pääsemistä. EU:n tarkastellessa omia tavoitteitaan myös sen päästökauppa kiristyy entisestään.

Vähähyyppä sanoo lentoliikenteen olevan jo mukana EU:n päästökaupassa.

Vuodelta 2018 EU:n päästöoikeuksista maksuun tuleva määrä vastaa noin 8,5 prosentin lisäkustannusta lentopolttoaineen hintaan suhteutettuna, mitä voinee pitää varsin merkittävänä haittamaksuna. Lisäksi Finnair maksaa erilaisia päästö- ja melu­maksuja etenkin EU-alueella. Kaikkiaan nämä maksut ovat tältä vuodelta yli 35 miljoonaa euroa.

Vähähyypän mukaan Finnair pyrkii osaltaan opastamaan matkustajia vastuulliseen matkustukseen.

− Alkuvuodesta 2019 tarjoamme matkustajille mahdollisuuden tukea suoraan hiilidioksidikuormaa vähentäviä toimia – biopolttoaineen käyttöä ja päästövähennyshankkeita, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt