Verkkouutiset

EU:ssa valoa tunnelin päässä – Suomen kasvu alle keskiarvon

Suomen talouden ennustetaan kasvavan 2,8 prosenttia tänä vuonna ja euroalueen 3,8 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-komission talviennusteessa ennakoidaan talouskasvun palaavan urilleen koronarajoitusten helpottuessa.

Komissio ennustaa Suomen talouden kasvavan ensi vuonna, mutta kasvu jää kuitenkin selvästi alle euroalueen keskiarvon. Suomen inflaatiokehitys noudattelee euroalueen kehitystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Pandemian toisesta aallosta johtuvat rajoittamistoimenpiteet ovat edelleen voimassa, ja EU:n ja euroalueen talouksien odotetaan supistuvan vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

Kasvun ennakoidaan kuitenkin elpyvän keväällä ja vauhdittuvan kesällä rokotusohjelmien edetessä ja rajoitusten helpottuessa.

Euroalueen talouskasvu prosenttiyksikön kovempaa

Suomen talouteen ennustetaan tälle vuodelle 2,8 prosentin kasvua, ja ensi vuonna kasvun ennustetaan heikkenevän tästä hieman ja olevan 2,0 prosenttia.

Euroalueen talous kasvaa ennusteen mukaan 3,8 prosenttia sekä vuonna 2021 että 2022.

Koko EU:n talous kasvaa 3,7 prosenttia vuonna 2021 ja 3,9 prosenttia vuonna 2022.

Sekä euroalueen että EU:n talouden odotetaan toipuvan koronakriisin aiheuttamasta tuotannon supistumisesta aikaisemmin kuin syksyn 2020 talousennusteessa ennakoitiin. Tuorein ennuste povaa voimakkaampaa kasvuvauhtia vuoden 2021 jälkipuoliskolle ja vuodeksi 2022.

Suomen inflaatio seuraa euroalueen inflaatiota

Euroalueen inflaatio kiihtyy ennusteen mukaan viime vuoden 0,3 prosentista 1,4 prosenttiin vuonna 2021 ja hidastuu sen jälkeen 1,3 prosenttiin vuonna 2022.

Suomessa inflaation ennustetaan seuraavan euroalueen inflaatiokehitystä. Suomelle ennustetaan sekä tälle että ensi vuodelle 1,2 prosentin inflaatiota.

Euroalueen ja EU:n inflaatioennusteet vuodelle 2021 ovat nousseet hieman verrattuna syksyn ennusteeseen, mutta kaiken kaikkiaan inflaation odotetaan pysyvän vaimeana. Elpymisen viivästyminen hillinnee edelleen kokonaiskysynnästä johtuvaa hintapainetta.

Riskit ja mahdollisuudet yhä suuria

Ennusteeseen liittyvät riskit ja mahdollisuudet ovat syksyyn verrattuna paremmin tasapainossa, mutta ne ovat edelleen suuria. Positiiviset mahdollisuudet liittyvät siihen, että rokotukset voivat johtaa ennakoitua nopeampaan rajoitusten purkamiseen ja varhaisempaan ja voimakkaampaan elpymiseen.

Myös EU:n Next Generation EU -elpymisohjelmalla, jonka keskeisenä elementtinä on elpymis- ja palautumistukiväline, voidaan saada aikaan odotettua voimakkaampaa kasvua, koska suurin osa kaavaillusta rahoituksesta ei vielä sisälly tähän ennusteeseen.

Riskinä on, että pandemia saattaa osoittautua lähitulevaisuudessa vakavammaksi kuin ennusteessa oletetaan tai rokotusohjelmien eteneminen saattaa viivästyä. On myös riski, että kriisi jättää syvempiä arpia EU:n talous- ja yhteiskuntarakenteeseen konkurssiaaltojen ja mittavan työpaikkojen menetyksen vuoksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)