Eduskunnan suuri valiokunta. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Eurooppa-neuvosto käsittelee Brexitiä, suuri valiokunta sai selvityksen

Kokouksen aiheita ovat Brexitin lisäksi työllisyys, kasvu ja kilpailukyky, ilmastonmuutos sekä ulkosuhteet.

Suuri valiokunta sai perjantaina pääministeri Juha Sipilän (kesk.) selvityksen Eurooppa-neuvoston tulevasta kokouksesta (21.–22.3.).

Kokouksen aiheita ovat työllisyys, kasvu ja kilpailukyky, ilmastonmuutos sekä ulkosuhteet. Lisäksi Eurooppa-neuvosto käsittelee Britannian EU-eroprosessin tilannetta.

Brexitin suhteen näyttää todennäköiseltä, että Britannia pyytää eroneuvottelujen määräajan pidennystä. Eurooppa-neuvoston on päätettävä pidennyksestä yksimielisesti.

Pääministeri Sipilä esitti suurelle valiokunnalle, että Suomi voisi sopimuksettoman eron välttämiseksi suhtautua mahdolliseen pyyntöön myönteisesti ja joustavasti.

Pyyntöä arvioitaessa olisi Sipilän mukaan tärkeää, että Britannialla olisi selvä suunnitelma siitä, mihin tarkoitukseen pidennystä käytettäisiin.

Suuri valiokunta päätti, ettei sillä ole asiassa huomauttamista valtioneuvoston toimintalinjaan.

Valiokunnan keskustelussa pääministerin kanssa arvioitiin myös lisäajan mahdollista kestoa ja sen vaikutusta mm. Britannian osallistumiseen Euroopan parlamentin vaaleihin sekä keskusteltiin Britannian neuvottelutavoitteista ja poliittisesta tilanteesta.

Suuri valiokunta sai tänään ministereiden selvitykset myös tulevista maatalous- ja kalastusneuvoston (18.3.) sekä yleisten asioiden neuvoston (19.3.) kokouksista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt