Tartunnat ovat kääntyneet kasvuun muun muassa Kataloniassa. LEHTIKUVA / AFP Pau Barrena

Euroopan virustilannetta kutsutaan kriittiseksi

Professorin mukaan virus voi jäädä kiertämään vuosikymmeniksi.

Bathin yliopiston mikrobiologi Andrew Preston varoittaa viime viikkoina nähdystä koronavirustapausten noususta Euroopassa.

Rajoituksia on jouduttu palauttamaan muun muassa Espanjassa, jossa uusia tartuntoja on havaittu lähes 30 000 kappaletta heinäkuun puolivälin jälkeen.

Britannian hallitus on luokitellut Saksan, Ranskan, Belgian ja Kroatian jälleen korkean riskin maiksi. Skotlanti otti käyttöön kahden viikon karanteenin kaikille Luxemburgista saapuville matkailijoille.

Andrew Preston myöntää, etteivät nyt nähdyt tapausmäärät vedä vertoja maalis–huhtikuun ensimmäiselle aallolle.

– Mutta lukujen kasvuvauhtia voi pitää kriittisenä. Espanjassa määrät ovat kasvaneet todella jyrkästi. Jos tämä suunta jatkuu, niin luvut ovat hyvin pian kriittisellä tasolla, tutkija sanoo Daily Mail -lehdelle.

Nottinghamin yliopiston professori Keith Neil painottaa, että Euroopassa ei ole vielä nähty viruksen toista aaltoa. Hän suosittelee kasvomaskien käyttöä ja turvavälien noudattamista.

Professorin mukaan eurooppalaisten on opittava elämään koronaviruksen kanssa.

– Se jatkaa leviämistään ja aiheuttaa tartuntaryppäitä, paitsi jos otamme jälleen rajoituksia käyttöön tai saamme rokotteen. En usko, että virusta saadaan koskaan tuhottua täysin. Se tulee todennäköisesti kiertämään vuosikymmeniä ja tartuttamaan ihmisiä useita kertoja heidän elämänsä aikana, Keith Neil sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt