Verkkouutiset

EU:n veturimaiden ryhmillä voidaan reagoida nopeasti kriiseihin

Tutkijoiden mukaan pienryhmät lisäävät EU:n kansainvälistä profiilia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin suurten jäsenvaltioiden muodostamat pienryhmät mahdollistavat EU:n nopean reagoinnin kansainvälisiin kriiseihin ja neuvotteluihin, kerrotaan uudessa Ulkopoliittisen instituutin (FIIA) ja italialaisen tutkimuslaitoksen Istituto Affari Internazionalin (IAI) tutkimuksessa.

Tutkimus julkaistiin osana EU IDEA Horizon 2020 -projektia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Nämä veturimaiden muodostamat pienryhmät ovat hyödyllisiä tilanteissa, joissa EU-instituutiot eivät voi toimia riittävän nopeasti yksimielisyysperiaatteen takia, toteavat FIIAn vanhempi tutkija Marco Siddi ja IAI:n Global Actors -ohjelman johtaja Riccardo Alcaro tiedotteessa.

– Pienryhmät ovat olleet hyödyksi EU-tasolla sovittujen kantojen täytäntöönpanossa. Ne ovat myös rakentaneet EU:n ulkopolitiikkaa sen puuttuessa.

Tutkimuksessa keskitytään kahteen esimerkkiin EU:n veturimaiden pienryhmistä: Iranin ydinaseneuvotteluihin osallistuvaan niin sanottuun E3/EU-ryhmään, johon kuuluvat Britannia, Ranska ja Saksa ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja sekä Ukrainan rauhanneuvotteluita vetävään Normandia-ryhmään, johon kuuluvat EU-kaksikko Ranska ja Saksa sekä Venäjä ja Ukraina.

– E3/EU-ryhmä mahdollisti USA:n ja Iranin välisen ydinasediplomatian, ja USA:n vuoden 2015 sopimuksesta vetäytymisen jälkeen se onnistui estämään sopimuksen täydellisen romahtamisen. Normandia-ryhmässä Ranskan ja Saksan johdolla neuvoteltiin ’heikko mutta toimiva’ tulitauko, Siddi ja Alcaro sanovat.

Tutkimuksen mukaan veturimaiden pienryhmät hakevat toimilleen aktiivisesti hyväksyntää muilta jäsenvaltioilta ja raportoivat toimistaan EU-instituutioille. EU-instituutioilla on välillä myös oma roolinsa pienryhmissä, kuten EU:n korkean edustajan tapauksessa Iranin ydinaseneuvotteluissa.

Pienryhmiä on kritisoitu siitä, että ne hidastavat EU:n jäsenvaltioiden integraatiota ulkopolitiikan saralla.

Tutkimuksen mukaan pienryhmät ”saattavat toimia EU:n jäsenvaltioille, erityisesti isoimmille, jarruna laajemman EU:n ulkopoliittisen integraation tavoittelussa, sillä ryhmät antavat niihin kuuluville valtioille pelivaraa toimia omillaan samalla hyödyntäen EU:n voimavaroja”.

Tutkijat muistuttavat kuitenkin, että jopa suurimpien maiden muodostamat pienryhmät saavat oikeutuksensa siitä, että ne osallistavat EU:ta ja täten myös muita jäsenvaltioita toiminnassaan.

– Veturimaiden pienryhmät ovat kaiken kaikkiaan hyvä asia EU:n ulkopolitiikalle. Niiden potentiaali lisätä EU:n kansainvälistä profiilia on suurempi kuin niiden aiheuttama uhka EU:n yhtenäisyydelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)