X
SULJE MAINOS
EU-komission varapuheenjohtaja Maroš Šefcovic. LEHTIKUVA / AFP Virginia Mayo

EU varoittaa brittejä rikkomasta Brexit-sopimusta

Brittiministeri tapaa Brysselissä EU:n Brexit-neuvottelijan.

EU-komission varapuheenjohtaja Maroš Šefcovic varoittaa Britanniaa rikkomasta EU-erosopimuksen ehtoja. Hän muistuttaa, että nykyinen kauppasopimus on voimassa vain niin kauan, kun erosopimuksen ehtoja noudatetaan, ja tämä koskee myös sopimuksen Pohjois-Irlanti-pöytäkirjaa. Hän sanoo, että ”toinen ei ole olemassa ilman toista”, kertoo irlantilainen RTE News.

– Eron sopiminen on ollut ja on jatkossakin ehtona tulevaisuuden suhteille, Šefcovic toteaa.

Erosopimuksen Pohjois-Irlanti-pöytäkirjassa todetaan, että Pohjois-Irlannissa noudatetaan EU:n sisämarkkinasäännöksiä ja että kiistat ratkaistaan EU-tuomioistuimessa. Brexitin voimaantulon jälkeen Britannia on sanonut olevansa tyytymätön tähän, koska kaupankäynti Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä vaikeutuu.

Britannia on uhannut ottaa käyttöön Pohjois-Irlanti-pöytäkirjasta pykälän 16, joka sallii pöytäkirjan irtisanomisen siinä tapauksessa, että pöytäkirja aiheuttaa kohtuuttomia vaikeuksia. EU vastustaa Britannian suunnitelmia.

Šefcovic myöntää kuitenkin, että Pohjois-Irlannissa on nähty ”odottamattomia seurauksia”. Toisaalta hän sanoo, että nämä johtuvat siitä, että Britannian hallitus valitsi tiekseen kovan Brexitin. Hän sanoo, että EU ei aio purkaa Pohjois-Irlanti-pöytäkirjaa mutta että joustoihin unioni on valmis. EU voi esimerkiksi sallia sen, että osa tullitarkastuksista Britannian ja Pohjois-Irlannin välillä poistetaan.

Šefcovic ja Britannian Brexit-ministeri David Frost tapaavat tänään perjantaina Brysselissä. Frost sanoo BBC:n mukaan olevansa toiveikas. Hän kuitenkin toteaa, että jos neuvotteluratkaisua ei löydy, Britannia on valmis irtisanomaan Pohjois-Irlanti-pöytäkirjan.

Britannian pääministerin entinen neuvonantaja Dominic Cummings on todennut, että vaikka Britannian hallitus allekirjoittikin Pohjois-Irlanti-sopimuksen, se ei ollut aikeissakaan noudattaa sopimusta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt