Ursula Von Der Leyen. LEHTIKUVA / AFP Johanna Geron

Komission mukaan rokotemäärä tuplaantuu huhtikuussa

Ursula von der Leyen lupaa, että EU-maat saavat lisää rokotteita pikapuoliin.

EU:n saamien rokoteannosten määrä kaksinkertaistuu huhtikuussa ja nousee sataan miljoonaan rokotteeseen kuukaudessa, sanoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Hän kertoo asiasta saksalaislehti Stuttgarter Nachrichtenille. Haastattelua siteeraa muun muassa Brussels Times.

– Rokotevalmistajien suunnitelmien mukaan rokotemäärä voi kaksinkertaistua huhtikuusta lähtien, ja myös sen vuoksi, että lisää rokotteita ollaan hyväksymässä, hän sanoo.

Hän sanoo, että EU saa ”keskimäärin” sata miljoonaa rokotetta kuukaudessa vuoden toisella neljänneksellä, ja kokonaismäärä nousee kesäkuun loppuun mennessä kolmeensataan miljoonaan. EU-komission mukaan 70 prosenttia EU-kansalaisista saadaan rokotettua kesän loppuun mennessä.

Euroopan lääkevirasto EMA on tähän mennessä hyväksynyt kolme rokotetta, Pfizen-Biontechin, Modernan ja Astra Zenecan rokotteet. Johnson & Johnsonin rokote hyväksyttäneen lähipäivinä, mahdollisesti jo kuluvan viikon torstaina.

EU-komissiota on arvosteltu rokotteiden hitaasta toimittamisesta jäsenmaille. EU:n lääkevirasto muun muassa hyväksyi ensimmäiset rokotteet myöhemmin kuin Britannia ja Yhdysvallat. Lisäksi on esitetty, että komissio ei tehnyt riittävän aikaisin riittävän kattavia sopimuksia rokotevalmistajien kanssa ja että hitaat toimitukset johtuisivat tästä.

EU-komissio on luvannut, että rokotetuotantoa saadaan kasvatettua vuoden 2021 aikana EU:ssa. Komission mukaan tuotantoon osallistuu useita yrityksiä ja tehtaita. Kuluvan vuoden loppuun mennessä EU:ssa voitaisiin tuotta 2–3 miljardia rokotetta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt